Cink je ključni zaštitnik imuniteta Cink je ključni zaštitnik imuniteta
Imunitet i njegovo osnaživanje tema je mnogih članaka, a uz opće savjete dobro je znati šta je najodgovornije za snažan imunitet i uspješnu odbranu... Cink je ključni zaštitnik imuniteta

Imunitet i njegovo osnaživanje tema je mnogih članaka, a uz opće savjete dobro je znati šta je najodgovornije za snažan imunitet i uspješnu odbranu organizma od velikog broja bolesti. Najnovije istraživanje pokazalo je da je ključan element cink, koji se veže na određene bjelančevine i podstiče ili zaustavlja određene reakcije imunološkog sistema.

Osobe praćene u istraživanju bili su bolesnici sa sepsom na odjelima intenzivne njege u bolnicama, a pokazalo se da oni koji imaju niske razine cinka imaju velikih problema u borbi s bolešću.

Za sada nije moguće tačno reći koje doze cinka bi se mogle koristiti u liječenju, odnosno kako bi se na taj način mogao postići učinak smanjenja reakcije na upalu. Ipak, preporučujemo da u prehrani koristite bogate izvore cinka poput orašastih plodova, mahunarki, integralnih žitarica ili pivskog kvasca kako biste imunitet držali u odličnoj formi.

oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0