Čim pređe četrdesetu: 5 stvari koje svaka žena treba da radi Čim pređe četrdesetu: 5 stvari koje svaka žena treba da radi
Tokom fenomenalnih četrdesetih, osjećate se jednostavno nepobjedivo. One su, ipak, fantastične godine. Ali, tokom četrdesetih događaju se i suptilne promjene o kojima bi trebalo... Čim pređe četrdesetu: 5 stvari koje svaka žena treba da radi

Tokom fenomenalnih četrdesetih, osjećate se jednostavno nepobjedivo. One su, ipak, fantastične godine.

Ali, tokom četrdesetih događaju se i suptilne promjene o kojima bi trebalo povesti računa prije nego što postanu problem.

Naime, dolazi do usporavanja metabolizma, gubitka mišićne mase, hormonskih promjena, kao i povećanja nivoa stresa i učestalosti depresije.

Sljedećih pet preventivnih navika može vam pomoći, ne samo da se suprotstavite ovim promjenama, već i da ostanete zdravi, imate više energije i budete spremni za sve divne godine koje su tek pred vama.

1. Doručkujte na miru svako jutro:

Nutricionisti se slažu da je doručak od suštinskog značaja za održavanje linije i sprječavanje gojenja. Obrok na početku dana “radi u dogovoru” sa metabolizmom, koji je najjači ujutro, a on je odgovoran i za suzbijanje želje za slatkišima kada dođe do pada šećera u krvi.

Pokušajte da uvrstite i toplu vodu sa limunom i medom kao prvu stvar koju ćete popiti ujutro, kao najbolji svakodnevni detoks koji možete podariti svom organizmu. Ne zaboravite i na sve dobrobiti stare, dobre zobene kaše. Kaficu popijte barem pola sata nakon ovog rituala i nikako je nemojte piti na prazan stomak.

2. Povećajte unos kalcija i vitamina D:

Oba su od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i sprečavanje nastanka osteoporoze. Zdravstveni stručnjaci preporučuju ženama u četrdesetim da unose 1000 mg kalcijuma i 400 do 800 IJ vitamina D dnevno. Najbolje ih je unositi putem namirinica koje ih sadrže, poput orašastih plodova, sjemenki, pasulja, mlijeka obogaćenog D vitaminom.

Takođe, umjereno izlaganje sunčevoj svjetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljne količine vitamina D i poboljšate vaše zdravlje. Izlaganje suncu je zaista jedna od najmoćnijih terapija, čiji efekat premašuje djelovanje mnogih modernih lijekova.

3. Držite stres pod kontrolom:

Zdravo, smireno srce kuca brže kada udahnete i sporije kada vazduh izbacite napolje. Međutim, stres sprječava ovu prirodnu srčanu frekvenciju, aktivirajući nezdrave promjene u cijelom tijelu, uključujući i povećanje krvnog pritiska, manjak energije i brže odumiranje ćelija. U stvari, zbog stresa brže starite.

Kako biste srce doveli do zdravijeg ritma, udahnite duboko kroz nos, zaustavite dah na par sekudni i onda izbacite vazduh kroz usta, svaki put kada osjetite povećanje pritiska. To aktivira lutajući nerv Vagus i opušta mišiće, srce, disajne ​​puteve i krvne žile.

Ne zaboravite na duhovnu praksu (meditaciju, jogu, mantru, molitvu…), čitanje, muziku, kreativnost, hobi, šetnju u prirodi, kupku, san i odmor…

4. Povećajte unos proteina i radite vježbe snage:

Unošenje hrane sa svim amino-kiselinama neophodnim za formiranje cjelokupnih proteina, najmanje dva puta dnevno, povećava nivo raspoloženja usljed čega dolazi do smanjenja simptoma depresije. Preporučuje se da unosite oko 1-1,5 g proteina po kilogramu tjelesne težine.

5. Družite se s pozitivnim osobama:

Druženje smanjuje nivo stresa, poboljšava samopouzdanje pa čak može da utiče i na bolje razumijevanje sa partnerom. Kada je riječ o društvenom životu, žene su istinski dobre u tome, ali on prilično pada u drugi plan u četrdesetim, najčešće zbog karijere i porodičnih obveza.

Ipak, istraživanja pokazuju da žene koje su dobro društveno povezane imaju manji rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Družite se sa dobrim ljudima, smijte se i plačite zajedno, dijelite i uživajte u životu!

Izvor:Nezavisne novine

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0