Četiri tone zlata i šest srebra kriju se u Bakovićima? Četiri tone zlata i šest srebra kriju se u Bakovićima?
Kako prenosi portal Biznis.ba, ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići općina Fojnica potpisali su ministar privrede Srednjobosanskog kantona Sedžad Milanović... Četiri tone zlata i šest srebra kriju se u Bakovićima?

Kako prenosi portal Biznis.ba, ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići općina Fojnica potpisali su ministar privrede Srednjobosanskog kantona Sedžad Milanović i direktor kompanije BBM iz Sarajeva Sead Operta…

U istraživačke radove na nalazištu zlata na lokalitetu Bakovići u općini Fojnica u naredne tri godine trebalo bi biti uloženo 10 miliona KM.

– Za nas je ovo velika obaveza jer se radi o investiranju bez neke naročite zarade. Tu se radi o velikim sredstvima koja treba da se investiraju, a koja, po našim prvim procjenama, iznose oko 10 miliona KM. Vjerovatno će ukupna investicija biti i veća. Mi se nadamo da će se naša očekivanja i saznanja koja imamo obistiniti i da ćemo nakon toga nastaviti saradnju sa Srednjobosanskim kantonom potpisivanjem ugovora o eksploataciji  – izjavio je nakon potpisivanja Ugovora Sead Operta.

Prema nekim predviđanjima nalazište zlata u Bakovićima kod Fojnice, nakon što bude izdato pod koncesiju, moglo bi u federalnu kasu osigurati prihode od 150 miliona dolara. Procjenjuje se da se na ovoj lokaciji krije 4,2 tone zlata i šest tona srebra.

Koncesionar ima obavezu da provede geološka istraživanja, riješi imovinsko-pravne odnose prije ulaska u posjed, pribavi sve potrebne dozvole i odobrenja za istraživanje i eksploataciju zlata, te da obavlja eksploataciju u skladu sa važećim propisima.

Po dobijanju koncesije koncesionar je dužan zatražiti odobrenje za istraživanje kojim će biti definisani uslovi istraživanja, obim istražnih radova, količina mineralne sirovine koja se može izvaditi i koristiti za laboratorijska ispitivanja.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0