Cementara Kakanj: Primjer uspješne poslovne priče Cementara Kakanj: Primjer uspješne poslovne priče
Iako su i ove godine uvjeti poslovanja bili jako teški u cijelom regionu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, Tvornica cementa Kakanj je,... Cementara Kakanj: Primjer uspješne poslovne priče

Iako su i ove godine uvjeti poslovanja bili jako teški u cijelom regionu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, Tvornica cementa Kakanj je, ipak, ostvarila bolje poslovne rezultate nego prethodne godine.

Ova članica HeidelbergCement grupacije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača građevinskih materijala, međutim, ima i zavidne investicione planove za nekoliko narednih godina.

“Kada govorimo o proizvodnji i plasmanu cementa, očekujemo da ćemo kraj 2013. godine dočekati sa rezultatima koji bi za sedam do osam posto mogli biti bolji nego u 2012., što će pozitivno utjecati i na očekivanu neto dobit. Time smo stvorili uvjete da nastavimo sa našim ciklusom investiranja, što nas svrstava u rijetke kompanije u BiH koje ne samo da ostvaruju pozitivne rezultate, nego također svoju zaradu ulažu u daljnji razvoj poslovanja u BiH, čime, bez obzira na sve poteškoće, ukazujemo svoje povjerenje Bosni i Hercegovini”, kazao je u razgovoru za Fenu direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku Branimir Muidža.

On dodaje da su posebno ponosni na svoju kompaniju za proizvodnju transportnog betona TBG BH, koja sa svoje četiri betonare ove godine ostvaruje rekordne rezultate u plasmanu betona.

“Proizvodnja od 200.000 kubika gotovog betona nas čini trenutno najvećim snabdjevačem betona u BiH. Veliki dio proizvedenog betona plasiran je na trasu koridora 5C.Generalno, izgradnja infrastrukture i javni radovi najviše doprinose oporavku građevinskog sektora koji je jedan od osnovnih pokretača privrednog oporavka jedne zemlje. Iskreno se nadamo da su nosioci vlasti u BiH već uvidjeli  taj značaj, te da će se investiranje države u javne radove nastaviti i tokom narednih godina. Iako govorimo o pozitivnim rezultatima boljim nego prethodne godine, moramo se osvrnuti na činjenicu da smo još jako daleko od rezultata koje je građevinska industrija postizala prije pet godina, kada je potrošnja cementa, a i ostalih građevinskih materijala, bila za 45 posto veća nego ove godine. Dakle, daleko smo još od toga da kažemo da smo se oporavili, tako da moramo biti pažljivi i nastaviti sa optimizacijom troškova i u narednim godinama”, kazao je Muidža.

On je rekao  da je plan Tvornice cementa Kakanj za narednu godinu 450 hiljada tona, od čega je cca 10-12 posto planirano za izvoz.

Tvornica cementa Kakanj trenutno izvozi isključivo u Hrvatsku, oko desetak posto ukupne proizvodnje, otprilike, oko 45 hiljada tona cementa.

“Uložili smo značajna sredstva da certificiramo naše proizvode za izvoz u EU, tako da već nekoliko godina proizvodimo u skladu sa normama Evropske unije. Prije dvije godine ispunili smo i sve uvjete za dobijanje CE znaka, tako da ispunjavamo sve uvjete proizvodnje, kao i tvornice u EU”, kazao je Muidža.

Kao što je već ranije spominjano, na Skupštini Društva održanoj u maju ove godine dioničari Tvornice cementa Kakanj na prijedlog Uprave Društva donijeli su odluku da se u narednih pet godina investira minimalno 20 miliona KM u proizvodnju.

“Želimo našim kupcima i bh. tržištu pružiti nove visokokvalitetne proizvode, tako da se najveći dio tog iznosa planiranog za investicije odnosi na izgradnju novih silosa cementa i ostalih pratećih kapaciteta. Pored toga, nastavljamo sa automatizacijom postrojenja. Pored peći i mlina sirovine, u narednim godinama planiramo uraditi automatizaciju laboratorije, mlinova cementa i pakovanja, tako da će se svim glavnim procesima upravljati iz centralne komandne sobe. Laboratorija, također, treba dobiti novo postrojenje – takozvanu ‘zračnu poštu’, što podrazumijeva automatsko izuzimanje uzoraka materijala u različitim vremenskim intervalima. Naručili smo i novu najmoderniju opremu za mjerenje kvalitete zraka i utjecaja na okoliš, a planirali smo uraditi i modifikaciju postrojenja kako bi mogli u narednim godinama koristiti alternativna goriva, čime ćemo dati značajan doprinos zaštiti klime, vode, zelenih površina u BiH”, kazao je Muidža.

U narednoj godini planirana je i izgradnja nove poslovne zgrade u Kaknju koja će, kako je rečeno, biti energetski efikasna za razliku od postojećih koje koriste u Cementari od 1974. godine.

“S obzirom na činjenicu da se kvalitet našeg betona sve više cijeni, što pokazuju i rezultati naših betonara u protekle dvije godine, u narednom periodu planiramo investirati sredstva i u nabavku novog postrojenja za proizvodnju betona”, dodao je Muidža.

Tvornica cementa Kakanj proizvodi različite tipove visokokvalitetnog cementa, kojim su izgrađeni najznačajniji infrastrukturni, poslovni i stambeni objekti u Bosni i Hercegovini. Od 2000. godine Tvornica cementa Kakanj je članica HeidelbergCement grupacije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača građevinskih materijala.

Izgradnja cementare u Kaknju počela je 1974. godine, a puštena je u rad 1978. godine i u petak  je svečano obilježeno 35 godina njenog rada.

Direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža je izabran za menadžera godine u Bosni i Hercegovini 2006., 2007., 2009., 2010. i 2011. godine, a 2012. za menadžera decenije za BiH i jugoistočnu Evropu.

U novembru 2012. godine Internacionalna liga humanista dodijelila mu je Zlatnu povelju Internacionalni humanist desetljeća.

Uz druge brijne angažmane, Muidža je i predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH od 2011. godine.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0