Buško Jezero Buško Jezero
Jezera su jedna od najljepši prirodnih fenomena. Širom Bosne i Hercegovine postoje prekrasna jezera različitih širina, dubina i oblika od kojih je svako lijepo... Buško Jezero

Jezera su jedna od najljepši prirodnih fenomena. Širom Bosne i Hercegovine postoje prekrasna jezera različitih širina, dubina i oblika od kojih je svako lijepo na svoj način.

Danas ćemo vam predstaviti Buško jezero koje se nalazi u Livanjskom kantonu u južnom dijelu livanjskog polja. Jednim dijelom pripada općini Livno a drugim ( malo većim ) dijelom pripada općini Tomislavgrad. Sve do 1990 godine jezero je imalo status najvećeg umjetnog ( vještačkog ) jezera u Europi. I danas je to sigurno jedna od najveći akumulacuija vode u Europi.

Jezero ima nadmorsku visinu od 716 metara. Dužina jezera iznosi 13,5 km, širina oko 7,2 km, dok dubina doseže i do 16 metara na pojedinim mjestima. Površina ovog vjestačkog jezera iznosi nevjerojatnih 55,8 km četvornih a još više impresionira njegova ukupna zapremina od 782 milijuna metara kubnih vode.

Buško jezero je izuzetno bogato ribom o čemu svjedoče i brojni ribari koji posjećuju ovo jezero čak iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine ali i Hrvatske. Riblji fond čine: Šaran, som, babuška, klen, podbila, pastrva, drlja i oštrulj.

 

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=OPDMcJUfkbc”]

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *