Brodovi i vozovi za Nacionalni park Una Brodovi i vozovi za Nacionalni park Una
Nakon turista iz članica Evropske unije i arapskih zemalja, Unu su otkrili i oni iz daleke Azije, što posebno raduje turističke radnike u Krajini... Brodovi i vozovi za Nacionalni park Una

Nakon turista iz članica Evropske unije i arapskih zemalja, Unu su otkrili i oni iz daleke Azije, što posebno raduje turističke radnike u Krajini

Broj posjeta turista Nacionalnom parku Una ove godine je u porastu za 20 posto u odnosu na prethodnu, kazao nam je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka u Bihaću. Oni vode evidenciju o broju posjeta koju baziraju na broju prodanih ulaznica u Nacionalni park. Ova metoda, iako ne daje potpuno precizne podatke o tome koliko turista boravi u Unsko-sanskom kantonu svake godine, za sada je ipak jedini pokazatelj stvarnog kretanja. Tako su prošle godine u Nacionalnom parku evidentirali 50.000 turista.

Cesta do Štrbačkog buka

– Sve više se prepoznaje Nacionalni park Una kao turistička odrednica, mi rastemo značajno iz godine u godinu po svim pokazateljima. Evo, već je evidentno da tokom četiri ljetna mjeseca u Bihaću gotovo da nećete naći slobodnog kreveta. Ja bih rekao da su to sve indirektne koristi za sve ugostiteljske objekte i uslužne turističke djelatnosti. Kako mi pomažemo njima, i oni mogu pomoći nama u pružanju turističkih usluga i atrakcija, a kako bi period zadržavanja turista u USK-u bio duži, kazao nam je Mulić.

Inače, Nacionalni park Una se oslanja na tradicionalno tržište kao i jadranska obala, ali sa nekim lokalnim specifičnostima. Naime, građani BiH koji žive i rade u inostranstvu, tokom svojih godišnjih odmora pored obaveznog odlaska na more planiraju i usputnu posjetu Nacionalnom parku Una.

– Imamo najviše posjeta bh. građana, zatim posjeta iz regiona, znači, iz bivših jugoslovenskih republika. Imamo mnogo posjeta iz zemalja EU, dakle, Italije, Njemačke, Austrije, sve više je i Francuza, ali i turista iz drugih zemalja, čiji stanovnici tradicionalno dolaze na Jadran. Također, naša država bilježi i povećan broj turista iz arapskih zemalja, a Nacionalni park Una i njima je jedna od omiljenih lokacija u BiH. Na kraju primjećujemo da su nam počeli dolaziti i turisti iz azijskih zemalja, čemu se jako mnogo radujemo, s obzirom na to da su to najbrojniji turisti i na Plitvicama, nama najbližem nacionalnom parku u susjedstvu, kazao nam je Mulić.

Sve je ovo postignuto za manje od pet godina. Naime, Nacionalni park Una kao javno preduzeće osnovan je 2011. godine, kada je Amarildo Mulić i konkurisao na mjesto direktora. Sjeća se kako je tog dana u Sarajevu preuzeo pet registra dokumentacije i jedan printer, od čega je sve krenulo.

– Imao sam viziju kako treba to da izgleda, to i jeste moja struka, ali visoki su standardi upravljanja zaštićenim zonama. Osim toga, vrlo važan segment nam je bilo i ekonomsko upravljanje u smislu razvoja ovog prostora, a to je već multitasking. Pristupili smo, dakle, stvaranju sistema uz puno odricanja i puno improvizacija. Značajna je pomoć koju pruža FBiH kao osnivač i finansijer parka, ali treba naći mnogo više sredstava za značajan razvoj. Kroz razne projekte smo napravili početnu turističku infrastrukturu, signalizaciju, puteve, markiranje planinarskih i biciklističkih staza, gradnju objekata u samom parku i pristup atrakcijama. Mi smo danas stabilno preduzeće, imamo čvrste temelje i jasne konture razvoja u budućnosti, kazao nam je Mulić.

Kao prioritet on ističe da se treba završiti putna infrastruktura, 21 kilometar ceste do Štrbačkog buka, zatim regionalni put do Martinbroda, kao i pristup srednjovjekovnim gradovima Ostrovica i Havala u Kulen-Vakufu.

Ali, za turiste, kao i za građane Bihaća, najatraktivniji projekt iz razvojnih planova kojeg u narednom periodu iščekuju je nabavka riječnog električnog broda.

Vožnja kroz kanjon

– Mi jesmo u master-planu razvoja turizma to pokrenuli i u suradnji sa kolegama iz Nacionalnog parka Krka i kroz IPA projekat planirali smo nabavku 15 metara dugog električnog broda sa 60 mjesta za turiste, koji bi operirao na dužini od 4,5 kilometara. To bi bila potpuno nova atrakcija, koja bi privukla još veći broj turista. Također, bilo bi sjajno kada bismo uz pomoć države osigurali i jednu željezničku kompoziciju za svakodnevne turističke svrhe, jer vama je poznato da je kanjon Nacionalnog parka i rijeku Unu najljepše vidjeti iz otvorenih kupea prugom koja je prati cijelom dužinom njenog toka kroz Nacionalni park, kazao nam je Mulić.

Inače, svake godine turistički voz saobraća ovom rutom u organizaciji Rotary kluba i NP Una, ali bi bilo od ogromnog značaja da je kompozicija svakodnevno dostupna turistima. Unska pruga, koja je van funkcije za civilni saobraćaj jer se Željeznicama Federacije ne isplati njegovo uspostavljanje, možda bi bila isplativa u turističke svrhe.
Veliki planovi postoje te, iako u ovom momentu izgledaju nedostižni, treba imati u vidu da je sve počelo prije pet godina sa gomilom papira i jednim printerom, a sada je NP Una najbrži rastući nacionalni park u regiji.

Tekst i slika u cjelosti preneseni sa: http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/brodovi-i-vozovi-za-nacionalni-park/180431

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0