Bosanski mostovi: Kozja ćuprija Bosanski mostovi: Kozja ćuprija
Nedaleko od sarajevske Baščaršije, krećući se uzvodno uz rijeku Miljacku, naići ćete na predivan srednjovjekovni most “Kozija Ćuprija.” Ovo je zaista mjesto posebne energije... Bosanski mostovi: Kozja ćuprija

Nedaleko od sarajevske Baščaršije, krećući se uzvodno uz rijeku Miljacku, naići ćete na predivan srednjovjekovni most “Kozija Ćuprija.” Ovo je zaista mjesto posebne energije i mjesto sa kojeg odlazite  bogatiji u pravom smislu te riječi. 

”Sagradi se ovaj divni kiosk,

Ko ga vidi misli da je časni raj.

Jedan derviš mu izreče kronostih:

Sastajalište zaljubljenih, krasno mjesto.

Godina 985. H. (1577/78)

Kozja ćuprija se nalazi u kanjonu rijeke Miljacke nekoliko kilometara istočno od starog centra grada Sarajeva. Put na kojem je premošćavala rijeku je čuveni carigradski drum, tj. put kojim se, u doba Osmanlijske vladavine, iz Sarajeva išlo ka istočnim dijelovima Carstva, sve do Carigrada. Kozija ćuprija je jedan od četiri stara mosta koji su još uvijek sačuvani na području Sarajeva. Ostala tri mosta su Šeher-Ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Rimski most (na Plandištu kod Blažuja).

Kako bi još bolje osjetili čari Kozje ćuprije pogledajte fenomenalne fotografije našeg prijatelja Igora Simovića, inače velikog zaljubljenika u bosanskohercegovačke prirodne i kulturne fenomene.

Prema narodnoj legendi o nastanku Kozje ćuprije: siromašni pastir je čuvajući koze primijetio da se one neuobičajeno dugo zadržavaju oko nekog grmlja na rijeci. Kada je bolje pogledao ispod tog grmlja je pronašao ćup pun zlatnika. Tim novcem je sebi platio školovanje, a nakon dosta godina, pošto je postao ugledan i bogat, odlučio je sagraditi most na Miljacki, na istom mjestu gdje su mu koze pokazale zlato. Kozja ćuprija, Sarajevo

Danas se smatra da je most nastao prilikom velike akcije sređivanja putne mreže, u doba Mehmed-paše Sokolovića (veliki vezir 1565-1579). (Odlomak teksta preuzet sa: http://sarajevo.co.ba/znamenitosti/kozja-cuprija)

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0