Bosanska Krupa: Trke Lađara su prepoznatljiv brend Bosanska Krupa: Trke Lađara su prepoznatljiv brend
Organizacioni odbor utvrdio je zvanične propozicije i plan i program 33. Unskih lađara u Bosanskoj Krupi. Na sjednici Organizacionog odbora zvanično su definirane i... Bosanska Krupa: Trke Lađara su prepoznatljiv brend

Organizacioni odbor utvrdio je zvanične propozicije i plan i program 33. Unskih lađara u Bosanskoj Krupi. Na sjednici Organizacionog odbora zvanično su definirane i propozicije za trku tradicionalnih lađa, koja će biti održana 17. augusta.

Predsjednik Kanu kluba „Kormoran“, koji je organizator manifestacije uz podršku Općine Bosanska Krupa, Tarik Halkić izjavio je Feni da se ove godine na utrci očekuje više od 30 tradicionalnih lađa.

Pramac tradicionalne lađe mora biti 40 cm ili više dok pod pramca ne smije biti manji od 25 cm, lađa mora biti okovana metalnim limom, dužine veće od pet metara, ali ne duža od 6,5 metara.

Na startu sudija ima pravo da izvrši mjerenje lađe i suspendira onoga ko prekrši pravila. Tradicionalne lađe mogu veslati osobe koje su navršile 14 godina.

Utrke unskih lađara su započele 70-ih godina i za to vrijeme postale prepoznatljiv brend tog kraja.

Start utrke je četiri km od centra grada. Lađe su prilagođene utrci tako da mogu odoljeti svim kaskadama i slapovima rijeke Une koji ih prate tokom utrke. Utrka okuplja i mnogo mladih tako da je zanimljiva i utrka kadeta, ali u skraćenoj verziji. U svakom čamcu se nalazi posada od četiri člana.

Prijave ekipa će se vršiti od 1. do 12. augusta u prostorijama Sportskog saveza Bosanska Krupa.

Osim domaćih ekipa, svoje učešće već su potvrdili lađari iz susjednog Bihaća, zatim iz Konjica, kao i ekipa iz Hrvatske Kostajnice.

U sklopu tradicionalne utrke lađa, bit će organizirani i skokovi sa drvenog mosta pod nazivom „Prva lasta Une“.

Uz proglašenje najboljih lađara biće upriličena i dodjela nagrada za najljepše uređeno dvorište, balkon, te školsko dvorište u Bosanskoj Krupi.

Organizatori očekuju da će manifestacije u sklopu 33. Unskih lađara u Bosanskoj Krupi privući više od pet hiljada posjetilaca.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0