Bolji posao: Probijen tunel Vlakovo-Lepenica dug 330 metara Bolji posao: Probijen tunel Vlakovo-Lepenica dug 330 metara
Na poddionici Vlakovo-Lepenica autoceste Koridora 5-C, nakon Gaja, probijen je još jedan tunel – Igman, dužine oko 330 metara. Tunel je probijen za samo... Bolji posao: Probijen tunel Vlakovo-Lepenica dug 330 metara

Na poddionici Vlakovo-Lepenica autoceste Koridora 5-C, nakon Gaja, probijen je još jedan tunel – Igman, dužine oko 330 metara.

Tunel je probijen za samo četiri mjeseca uprkos svim izazovima koji su se našli pred radnicima, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

– Rad na iskopu tunela Igman odvijao se 24 sata dnevno u tri smjene. Na probijanju tunela bilo je angažovano više desetaka radnika i teških građevinskih mašina – istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Tunel je prokopan korištenjem takozvane austrijske metode, najsavremenije u tunelogradnji. Poseban izazov za građevinare predstavljala je geološka struktura terena kroz koji prolazi ovaj objekt. Samo iz jedne tunelske cijevi, u toku iskopa, izvučeno je oko 33.000 kubnih metara materijala.

Poddionica Vlakovo-Lepenica, na kojoj se nalazi tunel Igman, duga je oko 10 kilometara. Radove na ovoj poddionici izvodi turska kompanija Cengiz Insaat u partnerstvu sa većim brojem domaćih građevinskih firmi (Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, Hering d.d. Široki Brijeg, Deling d.o.o. Tuzla, A3 d.o.o. Široki Brijeg, Butmir d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar).

Vrijednost ugovora iznosi oko 350 miliona maraka, od čega će domaćim kompanijama pripasti oko 200 miliona maraka.

Ova poddionica je dio dionice Vlakovo-Tarčin, duge oko 20 kilometara. Do sada su na ovoj dionici, uz tunel Igman, probijeni tuneli Vis (ranije Grabosječ), 25. novembar (ranije Suhodol) i tunel Gaj.

Završetak i puštanje u promet cjelokupne dionice Vlakovo – Tarčin bit će krajem ljeta ove godine, čime će autocestom biti povezana Zenica sa Tarčinom.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0