Bjelašnica je mnogo više od zimske turističke destinacije Bjelašnica je mnogo više od zimske turističke destinacije
Da Bjelašnica ne znači samo zimski turizam, potvrđuje protekli vikend na ovoj olimpijskoj planini nadomak Sarajeva. Brojni posjetioci svih generacija iskoristili su lijepo vrijeme... Bjelašnica je mnogo više od zimske turističke destinacije

Da Bjelašnica ne znači samo zimski turizam, potvrđuje protekli vikend na ovoj olimpijskoj planini nadomak Sarajeva. Brojni posjetioci svih generacija iskoristili su lijepo vrijeme za šetnju, a najviše ih je bilo u Babinom dolu i na izvanrednoj šetnici od hotela “Maršal” do Amfiteatra.

Odluka ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Jusufa Bubice da poveže autobuskim saobraćajem Bjelašnicu sa Sarajevom bila je pravi potez, jer su konačno zaljubljenici prirode i planinari dobili najpraktičniji način da tokom cijele godine, a ne samo zimi, dođu na Igman i Bjelašnicu i uživaju u prirodi.

Autobus “Centrotransa” koji saobraća subotom i nedjeljom do Bjelašnice itekako ima svoje putnike što potvrđuje i protekla subota kada je 25 učenika sarajevske Osnovne škole “Džemaludin Čaušević” s nastavnicima popunilo autobus do Bjelašnice. Osim njih bilo je i starijih zaljubljenika prirode, planinara.

Nastavnik, vrsni planinar i član Gorske službe spašavanja Redžep Grabus tokom putovanja od Sarajeva do Bjelašnice kaže da učenike škole u kojoj radi jednom mjesečno vodi u prirodu.

“Upoznaju tako planine i izletišta oko Sarajeva, rekreiraju se i uče od malih nogu zdravom načinu života i pozitivnom odnosu spram prirode”, kaže Grabus.

Potvrda da ova planina nije samo zimska turistička destinacija, osim osnovaca su i brojni drugi posjetioci koji su uživali u prirodi šetajući izvanredno uređenom stazom do kamenog Amfiteatra. Staza dužine 2,7 kilometara od hotela “Maršal” do kamenog Amfitetra u Jablanovom dolu vodi kroz šumu. Na pojedinim mjestima ograđena je i ima rukohvate tako da i djeca bez opasnosti mogu šetati ovom stazom. Na pola puta je pećina.

A kameni Amfiteatar iako privatni posjed otvoren je za posjete. Izvenredno je uređen i podsjeća na odmorišta u planinama Slovenije i Austrije. Hladnjaci, česma, klupe, jezero, veliki roštilj, sve je urađeno od prirodnih materijala-drveta i kamena. Amfiteatar smješten u nekadašnjoj vrtači je također urađen od kamena i namijenjen je za izvođenje pozorišnih predstava na otvorenom. Koliko god je ova staza izvanredna u jesenjim danima za šetnju, jer je zaklonjena od vjetra, također je izuzetna za šetnju u vrijeme ljetnih vrućina. Idealna da se s gradskog asfalta dođe na nekoliko sati šetnje i pročišćenje pluća i krvotoka planinskim kisikom.

Bilo je u šetnji i najmlađih s roditeljima, mladih kao i starijih koji su iz Sarajeva došli da subotnji dan provedu u prirodi. Neki od njih su se s prvim mrakom vratili u Sarajevo, a bilo je i onih koji su na Bjelašnicu došli da bi tu proveli vikend, odsjevši u brojnim apartmanima.

Osim šetnje, vožnja bicikla ili quada može biti dio rekreacije na Bjelašnici. A žene iz Lukomira i Umoljana nude bjelašničke trave za čajeve, ručno pletene vunene čarape, rukavice i ženske marame izvezene raznobojnim cvjetnim motivima na pamučnom bijelom platnu. Te marame ukrašene bogatim vezom su dio nekadašnje narodne nošnje žena bjelašničkih sela.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0