Bistrica: Prelijepa planinska rječica Bistrica: Prelijepa planinska rječica
Bistrica je rječica koja izvire na Jahorini, 7-8 kilometara južno od Pala. Za vrijeme Austrougarske okupacije je izgrađen moderni vodovod sa izvorišta Bistrice koji... Bistrica: Prelijepa planinska rječica

Bistrica je rječica koja izvire na Jahorini, 7-8 kilometara južno od Pala. Za vrijeme Austrougarske okupacije je izgrađen moderni vodovod sa izvorišta Bistrice koji je i danas u upotrebi.

Sa izvorišta Bistrice se vodom snabdjevaju dijelovi Pala i Sarajeva. Vodovodna cijev ka Sarajevu ide preko Dovlića, Brusa, dolinom Ravna, sjeverno od glavnog vijenca Trebevića…Vodotok Bistrice je u početku slab i Bistrica je mali potočić koji ulijevanjem sporednih voda jača, pa Bistrica u kanjonu, nekoliko stotina metara do svog ušća u Paljansku Miljacku postaje mala rječica. Temperatura na izvorištu Bistrice iznosi oko 7 – 8°C, a na raznim mjestima vodotoka doseže do 14°C. Dužina toka je oko 8-12km, a najljepši dio Bistrice je svakako kanjon Bistrice u donjem dijelu njenog toka.

Bistrica je planinska rječica koju karakteriše bistrina, po kojoj je i dobila ime. Bistrina vode je ljeti, pri dugotrajnoj suši velika, u virovima dubokim preko 1 m vidi se dno.  Zbog bistrine i niske temperature vode, kao i usljed pojaćanog mehaničkog dodira sa vazduhom na brzacima i bukovima, javlja se i dovoljna zasićenost kiseonikom. Prisustvo u kanjonu i u blizini ovakvih planinskih rječica podiže raspoloženje, pa je Bistrica idealno mjesto za odmor. Bistrica je bogata potočnom pastrmkom, pa ovu rječicu vole ribari. Zahvaljujući svom toku i udaljenosti od Pala, Bistrica spada u najčistije riječno korito na području paljanske opštine. Od svog izvorišta do ušća Bistrica je kristalno čista.

Uživajte u fotografijama Igora Simovića

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0