BiH ekonomija u oporavku BiH ekonomija u oporavku
Ekonomija BiH pokazuje znake oporavka i bilježi rast izvoza i proizvodnje, izjavio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Ron van Roden.... BiH ekonomija u oporavku

Ekonomija BiH pokazuje znake oporavka i bilježi rast izvoza i proizvodnje, izjavio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Ron van Roden.

Van Roden je naveo da MMF očekuje da će ove godine stopa rasta dostići skoro jedan odsto, a projektuje i dalji rast naredne godine u skladu sa trendovima u Evropi.

On je istakao da su značajni rizici negativnih trendova u BiH i dalje prisutni, te da je stopa nezaposlenosti još neprihvatljivo visoka, saopšteno je iz MMF-a.

Vlasti u BiH tokom ove godine ostvaruju kontinuiran napredak u okviru stendbaj-aranžmana i programski ciljevi postavljeni za kraj juna su ispunjeni, ali se značajni izazovi naziru u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Iz MMF-a ističu da je od ključnog značaja osigurati da ekonomske politike ostanu na pravom kolosijeku kako bi bili ostvareni ciljevi programa.

“Izvršenje budžeta se posebno suočava sa značajnim poteškoćama”, konstatuju iz MMF-a i dodaju da naplata indirektnih poreza zaostaje za povećanjem ekonomskih aktivnosti, što je, uz pad nekih drugih prihoda i nove inicijative na strani rashoda, stvorilo deficite u budžetima vlada.

U saopštenju se navodi da su budžeti za 2013. godinu, koji su usvojeni u decembru, bili u skladu sa daljim smanjenjem konsolidovanog deficita na nešto više od dva odsto BDP-a, ali da će ostvarivanje tog cilja zahtijevati dodatna prilagođavanja, posebno u Republici Srpskoj.

“Takođe, biće potrebno da se novi zakon o penzijama ostvarenim pod povoljnijim uslovima, koji je usvojen ranije ove godine u Federaciji BiH, u potpunosti provodi i da se revizije korisnika prava neometano nastave”, navode iz MMF-a.

To će, ističu iz MMF-a, obezbijediti da sistem bude ne samo socijalno pravedan, već i finansijski održiv, te sposoban da zaštiti starosne penzije.

Iz MMF-a naglašavaju da je od suštinske važnosti poboljšati naplatu indirektnih poreza.

U tom kontekstu, Misija MMF-a je sa vlastima razgovarala o politikama koje bi omogućile postizanje fiskalnih ciljeva postavljenih za kraj 2013. godine.

Misija očekuje da će sa vlastima finalizirati detalje ovih politika u narednim sedmicama.

“Od suštinske važnosti će biti da prilikom priprme budžeta za 2014. godinu vlasti obezbijede da se dobiti ostvarene do sada na fiskalnoj konsolidaciji sačuvaju, te da javni dug čvrsto ide silaznom putanjom”, navodi se u saopštenju.

Zbog veoma visoke nezaposlenosti, ističu iz MMF-a, od ključnog značaja je da BiH postane privlačnije mjesto za investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

“Vlasti rade na unapređenju poslovnog okruženja olakšavajući proces otvaranja i rada poslovnih subjekata i pripremaju nove zakone o radu koji su u većoj mjeri podsticajni za stvaranje radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

Iz MMF-a ukazuju da je najbolji način da se ostvari ovaj cilj kroz konstruktivan dijalog sa svim interesnim stranama, uključujući sindikate i predstavnike poslovne zajednice, uzimajući u obzir i interese onih koji su trenutno bez posla.

Misija MMF-a će u narednim sedmicama raditi sa vlastima na jačanju politika koje bi omogućile da Izvršni odbor ove međunarodne finansijske institucije uzme u razmatranje četvrti pregled po stendbaj-aranžmanu.

Misija MMF-a, koju je predvodio Van Roden, posjetila je Banjaluku i Sarajevo od 4. do 19. septembra, kako bi razgovarala o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama u okviru četvrtog pregleda po standbaj-aranžmanu sa BiH.

Izvor: Cafe.ba / Srna

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0