BiH dobila prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa BiH dobila prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa
Prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP), najvažniji objekt na autocesti A1 koji služi za smještaj jedinica za održavanje, nadzor i upravljanje prometom... BiH dobila prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa

Prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP), najvažniji objekt na autocesti A1 koji služi za smještaj jedinica za održavanje, nadzor i upravljanje prometom na autocesti, pušten je danas u rad na dionici Drivuša-Bilješevo.

– Odsad će se saobraćaj voditi i kontrolisati centralizovano, s jednog mjesta na cijeloj autocesti. To će pridonijeti povećanju sigurnosti učesnika saobraćaja na autocesti, a time i harmonizaciji prometnih tokova. COKP Drivuša je prvi centar ovog tipa u Bosni i Hercegovini – kazao je direktor JP Autoceste FBiH  Ensad Karić.

Iz COKP-a će se sigurnost putovanja autocestom A1, u dužini 102 kilometara, uključujući gotovo deset kilometara dvocijevnih tunela, nadzirati i osiguravati svakodnevno 24 sata.

Karić je dodao da će se zaposlenici u svom radu služiti savremenim i sofisticiranim sistemima koji osiguravaju dotok informacija s cijele dionice autoceste u realnom vremenu. Sva oprema na COKP Drivuša je u skladu s evropskim normama i procedurama postupanja  u incidentnim situacijama.

Promet na svim dionicama autoceste od Zenice do Sarajeva, te dionica Bijača -Međugorje koja će biti puštena ove godine,  nadzirat će se i upravljati putem promjenjive dinamičke signalizacije, tok saobraćaja u tunelima – rad ventilacije, led rasvjete, koordinacija svih eventualnih incidenata ili akcidentnih situacija sve u saradnji s policijom, vatrogasnim i drugim hitnim službama u slučaju potrebe.

Autoceste FBiH dobivaju i prvu interventnu vatrogasnu brigadu. Saradnja s lokalnom zajednicom rezultirala je angažmanom 12 vatrogasaca iz Vatrogasne brigade Zenica koji će bit obučeni za protupožarnu sigurnost u tunelima.

Iz ovog centra će se upravljati i ostalim sistemima implementiranim na autocesti i tunelima kao što su videonadzorni sistem, prometni informacioni sistem, vatrodojavni sistem, hidrantski sistem, telefonski pozivni sistem, SOS sistem, sistem radiodifuzije u tunelu, sistem daljinskog vođenja i nadzora, upravljiv elektro-energetski sistem, itd.

U sklopu COKP-a nalaze se i drugi objekti neophodni za upravljanje i održavanje autoceste: upravna zgrada za kontrolu sigurnosti, radionice, benzinska pumpa, praonica vozila, garaže za vatrogasna vozila i teretna vozila, solana, parking i ostali pomoćni objekti.

– U julu završavamo i puštamo u promet tunel 1. mart i dionicu Drivuša – Gorica, odnosno Zenica jug i modernom autocestom povezujemo Sarajevo i Zenicu – istakao je  Karić.

Svečanom otvaranju COKP-a prisustvovali su načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, predstavnici BIHAMK-a, Civilne zaštite Općine Zenica i Vatrogasne brigade Zenica i drugi.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0