Bh. studenti idu u Češku: Idemo pokazati da smo kvalitetni Bh. studenti idu u Češku: Idemo pokazati da smo kvalitetni
Vlada Češke Republike pružila je mogućnost bh. studentima da studiraju u njihovoj državi uz plaćene troškove. Izabrani su nabolji studenti koji će godinu ili... Bh. studenti idu u Češku: Idemo pokazati da smo kvalitetni

Vlada Češke Republike pružila je mogućnost bh. studentima da studiraju u njihovoj državi uz plaćene troškove. Izabrani su nabolji studenti koji će godinu ili više provesti na češkim fakultetima i nadograđivati svoje znanje.

Priliku da studira u Češkoj dobilo je 16 bh. studenata koji su dobili stipendije putem programa Ambasade Češke u BiH, a koji finansira Vlada te zemlje u iznosu od 300.000 KM. Interesovanje bh. studenata je veliko.

“Naša očekivanja su jako visoka, ali sve generacije studenata koje smo poslali u Češku su ispunili očekivanja, 99 posto ih studira iznad prosjeka i završavaju studije u predviđenim rokovima. Jako nam je drago da se studenti vraćaju u svoju zemlju i ne ostaju u Češkoj niti idu u neku drugu evropsku zemlju. Mi ih smatramo kao jednu novu vrstu dijaspore, ljudi koji će raditi na poboljšanju odnosa naroda BiH i Češke”, rekao je Tomaš Szunyog, ambasador Češke Republike u BiH na tradicionalnom ispraćaju studenata koje je organizovano u njegovoj rezidenciji u Sarajevu.

Svaki do njih ima velika očekivanja i smatraju kako je ovo veliki uspjeh što su od nekoliko stotina aplikanata izabrani baš oni za stipendiste.

Ema Kusović je provela prošlu godinu u Češkoj gdje je intenzivno učila jezik. Ove godine se vraća kao brucoš Farmaceutskog fakulteta. U Češkoj će ostati pet godina.

“Mnogo mi znači stipendija i bila sam presretna kada sam je dobila i kada su mene odabrali od preko 300 studenata koji su aplicirali. Prošle godine nas je otišlo šestero iz BiH i to je bio ogroman uspjeh jer smo se svi trudili mnogo da uspijemo”, rekla je Kusović.

Studentima je plaćena prva godina ili više godina studija u ovisnosti od programa, smještaj, hrana i ostali troškovi života u vidu stipendije koju dobijaju mjesečno.

“Naše je samo da učimo i snalazimo se i to je jedina obaveza koju imamo a uspješno je ispunjavamo”, dodala je Kusović.

Andi Mioč prvi put ide u Češku. Nakon studija planira se vratiti u BiH.

“Ova stipendija mi mnogo znači jer pruža priliku da pokažem tom velikom zapadnom svijetu i Evropi da ni mi Bosanci nismo za bacit. To je velika šansa da iskoristimo svoj potencijal i izbrusimo svoje znanje, da se vratimo ovdje kako bi pomogli u razvitku naše domovine”, rekao je Mioč.

U proteklih osam godina u Češku je otišlo studirati više od stotinu studenata. Ove godine ide 16, od kojih je osam dodiplomaca, pet je na magisteriju, jedno na doktoratu, a ostali u okviru programa intenzivnog učenja jezika.

Svi zainteresovani studenti koji žele studirati u Češkoj mogu se prijaviti na konkurs za stipendije Vlade Republike Češke za 2014/15 godinu koji je otvoren do 30. septembra ove godine. Sve informacije možete pronaći na web stranici ambasade. Svi studenti, neovisno od finanasijske mogućnosti porodice, mogu se prijaviti na ovaj konkurs.

Izvor: Klix.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0