Bezmetalne krunice – standard u estetskoj stomatologiji Bezmetalne krunice – standard u estetskoj stomatologiji
Estetska stomatologija kakvu danas poznajemo bi bila nezamisliva bez bezmetalnih keramičkih krunica. Bezmetalne keramičke krunice se izrađuju od cirkonijum-dioksida i litijum-disilikata.Zahvaljujući ovim materijalima postignut... Bezmetalne krunice – standard u estetskoj stomatologiji

Estetska stomatologija kakvu danas poznajemo bi bila nezamisliva bez bezmetalnih keramičkih krunica. Bezmetalne keramičke krunice se izrađuju od cirkonijum-dioksida i litijum-disilikata.Zahvaljujući ovim materijalima postignut je dobar estetski efekat i otpornost na oštećenja neophodna za dugovečnost zuba. O izdržljivosti cirkonijuma svedoči i podatak da se koristi u svemirskim tehnologijama. Sa bezmetalnom keramikom se postiže prelamanje svetlosti i transparentnost veoma slična kao kod prirodnog zuba. Nije bilo lako pronaći materijal koji će u isto vreme biti estetski prihvatljiv i dovoljno otporan da izdrži sve sile koje deluju na zub prilokom žvakanja. Zbog ovih osobina su se bezmetalne krunice nametnule kao najboljne rešenje za izradu protetskih radova.

Kada dođe do gubitka zuba postoji opasnost od raznih problema, kao što su pomeranje susednih zuba, problema prilikom zagrižaja, gubitka vilične kosti i problema sa zglobom vilice. Izrada bezmetalnih keramičkih krunica i metalo-keramičkih krunica će sprečiti nastajanje ovih problema. Logično pitanje je da li su bezmetalne keramičke krunice bolje od metalo keramičkih krunica. Zahvaljujući napretku tehnologije, može se slobodno reći da su bezmetalne keramičke krunice korak napred u odnosu na metalo-keramičke krunice. Jedina prednost metalo-keramičkih krunica u odnosu na bezmetalne krunice je cena, ali poslednjih godina bezmetalna keramika postaje sve jeftinija i pristupačnija. Kod bezmetalnih krunica ne postoji „sivi rub“ iznad krunice i neće se provideti metal, zvog čega zubi deluju mnogo prirodnije. Zahvaljujući cirkonijumskoj osnovi kod bezmetalnih krunica reakcija desni na krunicu je mnogo bolja nego kod matalo keramičkih i povlačenje desni će biti neprimetno. Keramičke krunice se postavljaju na pola milimetra pod desni radi najboljeg estetskog efekta.

unnamed (1)

Prilikom izrade bezmetalnih keramičkih krunica, koristi se CAD/Cam kompjuterska tehnologija. To znači da se vrši kompjutersko skeniranje otiska zuba nakon čega sledi jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma. Ovim se dobija precizno naleganje budućeg bezmetaknog rada, bez potrebe za dugotrajnim upasivanjem i guranjem pod desni. Brušenje za keramičke krunice ide do samih desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat), a ovo je moguće zahvaljujući cirkonijumu koji je višestruko biokomapatibilniji od metala pa ne postoji opasnost od reakcije desni. Treba pomenuti i da neke stomatološke ordinacije daju garanciju od 10 godina na bezmetalnu keramiku.

Bezmetalne keramičke krunice su najbolje rešenja:

  • Kada imate mnogo velikih, defektnih ispuna (naročito na prednjim zubima);
  • Kada želite da vaši zubi izgledaju što prirodnije;
  • Kada želite da u potpunosti promenite svoj osmeh (promena oblika zuba i zatvaranje razmaka između zuba);
  • Kada zbog određenog tipa zagrižaja ne možete da stavite fasete.

Mane bezmetalnih keramičkih krunica:

  • U odnosu na fasete, kod bezmetalnih keramičkih krunica seuklanja veći deo zuba prilikom brušenja;
  • Keramika može napući;
  • Skuplje je od ostalih rešenja;
  • Nisu indikovane kod bruksista.

Na osnovu gore navedenih činjenica jasno se dolazi do zaključka da su bezmetalne keramičke krunice najbolja zamena za izgubljeni zub, i da svako ko ima finansijskih mogućnosti treba da povrati svoj stari osmeh bezmetalnom keramikom!

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0