BeeFest 2013: Sajam pčelarstva i pčelarske opreme BeeFest 2013: Sajam pčelarstva i pčelarske opreme
U Sarajevu će se od 11-15 septembra ove godine održati jedanaesti po redu Sajam pčelarstva i pčelarske opreme „ BeeFest 2013 “. Sajam će... BeeFest 2013: Sajam pčelarstva i pčelarske opreme

U Sarajevu će se od 11-15 septembra ove godine održati jedanaesti po redu Sajam pčelarstva i pčelarske opreme „ BeeFest 2013 “. Sajam će se održati na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, a najavljeno je učešće oko 70 izlagača iz BiH i zemalja regiona.

 Tema ovogodišnjeg festivala je uspostavljanje saradnje između pčelara i voćara, a glavni cilj je povećanja prinosa za obje ciljne skupine. Svima je poznato da oprašivanje pčelama povećava prinose. Danas, saradnja između voćara i pčelara nije na zavidnom nivou iako, i voćari i pčelari moraju biti svjesni da jedni bez drugih ne mogu. Moguće rezultate ove saradnje ćemo najbolje pokazati i dokazati u toku promocije istoimenog projekta finansiranog od strane USAID/Sida FARMA, a implemetiranog od strane Košnica d.o.o. iz Gradiške.

 Med kao poklon je takođe jedna od tema na koju se fokusiramo već nekoliko godina.  Na bazi obimnog istraživanja koje je realizovano uz pomoć USAID/Sida FARMA projekta,  došli smo do rezultata da oko 97% ispitanika smatra da je med dobar poklon! Med su na poklon više primale žene (90% u odnosu na 77% muškaraca).  S obzirom na predstojeće zimske praznike, organizatori festivala pozivaju građane Sarajeva da kupe med i obraduju svoje najmilije zdravim i kvalitetnim proizvodima.

 I ove godine kroz  „Medeno ćoše“, koje će biti realizovano u saradnji sa Srednjom poljoprivrednom školom Sarajevo, promoviraćemo medno bogatstvo i raznolikost BiH. Posjetioci će u „Medenom ćošetu“ imati priliku da degustiraju razne vrste meda i nauče nešto više o njihovim koristima. Posebna pažnja biće posvećena medu od heljde, kestena, vrijeska i mandarine, kao novijim vrstama meda na našem tržištu.

 Za pet dana sajma organizatori su pripremili i brojne druge programe, poput dana organskog meda ili inicijative da se med uvede u ishranu predškolske i školske djece. Biće ocijenjen i kvalitet meda izlagača, a tradicionalno se organizuju i takmičenja školske djece za literarne i likovne radove na temu „Med je cool“.

 Podršku u organizaciji ovogodišnjeg sajma dali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar i Stari Grad, USAID/Sida FARMA projekat, Mikrokreditna fondacija LOK Sarajevo i BH Telecom. Medijski pokrovitelji su RSG, Antena Sarajevo, Face TV, Klix.ba i BH pčelar.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0