Bebe i prije rođenja uče svoj materinji jezik Bebe i prije rođenja uče svoj materinji jezik
Nova studija sugerira da nerođene bebe uče svoj materinji jezik dok su još u maternici. Ovu tvrdnju potkrepljuje spoznaja da bebe, koje su stare... Bebe i prije rođenja uče svoj materinji jezik

Nova studija sugerira da nerođene bebe uče svoj materinji jezik dok su još u maternici. Ovu tvrdnju potkrepljuje spoznaja da bebe, koje su stare tek jedan sat, razlikuju zvukove na svom materinjem jeziku od onih na stranom jeziku.

Christine Moon, profesorica psihologije i voditeljica studije navodi da je već više od 30 godina poznato da učimo glasovne zvukove prenatalno, slušajući zvukove koje su govorile naše majke. Ona dodaje da je ovo prva studija koja pokazuje da učimo određene govorne zvukove našeg materinjeg jezika prije našeg rođenja.

Prije ove studije, bilo je opće priznato da mala djeca uče male dijelove govora, samoglasnike i suglasnike, postnatalno. No, “Ova studija seli mjerljive rezultate iskustva individualnih govornih zvukova od šest mjeseci starosti na period prije rođenja”, izjavljuje Moon.

Za potrebe studije, istraživači su testirali 40 beba rođenih u bolnicama u Tacomi, Washington, i u Stockholmu, Švedska. U dobi od oko 30 sati starosti, djeca su slušala zvuke vokala na njihovom materinjem jeziku i na stranim jezicima. Interes beba za zvukove su mjerili prema tome koliko dugo su sisali dudu varalicu priključenu na računalo.

Novorođenčad je slušala dva seta vokala – 17 vokala na materinjem jeziku i 17 na stranom jeziku, navodi profesorica psihologije Patricia Kuhl, suradnik na studiji. Polovica djece slušala je vokale na njihovom materinjem jeziku, a druga polovica je slušala na stranom jeziku. Svaki sisaj je proizvodio samoglasnik koji traje sve dok dijete ne pauzira, a zatim je novi sisaj proizvodio sljedeći samoglasnik, navodi Kuhl.

Studija je u obje zemlje pokazala da je dojenčad slušala nepoznate zvukove sišući dudu duže nego što su to činili kada su slušali zvukove na svom materinjem jeziku, što sugerira da bebe mogu razlikovati ovo dvoje.

Zvuci vokala su izabrani za studiju jer su istaknuti, a znanstvenici su mislili da bi mogli biti upečatljivi u majčinom govoru, usprkos bučnim pozadinskim zvukovima u maternici.

Prijašnje studije poput ove su pretpostavila da se djeca rađaju kao neispisane ploče, pa iako je dokazano da su djeca usklađena sa zvukovima svog materinjeg jezika, čini se da se ovaj isti učinak događa prije rođenja.

“Ranija istraživanja su pokazala da fetusi pamte glazbene ritmove”, navodi Hugo Lagercrantz, suradnik u istraživanju i profesor na institutu u Švedskoj. “Sada se čini da oni djelimično uče i jezik.”

Kuhl je dodala da djeca najbolje uče na planeti i da je razumijevanje kapaciteta mozga djeteta važno za znanost, i još važnije za djecu, te dodaje: “Činjenica da djeca mogu naučiti samoglasnike u maternici znači da su pokrenuti neki prilično sofisticirani moždani centri u rad, čak i prije rođenja.”

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0