Bebe: Biološki programirane da ih privlače namirnice koje sadrže so i šećer Bebe: Biološki programirane da ih privlače namirnice koje sadrže so i šećer
Djecu bi trebalo navikavati na zdravu hranu i prije nego što se rode, dok su još u stomaku. Istraživači su otkrili da bebe lakše... Bebe: Biološki programirane da ih privlače namirnice koje sadrže so i šećer

Djecu bi trebalo navikavati na zdravu hranu i prije nego što se rode, dok su još u stomaku. Istraživači su otkrili da bebe lakše prihvataju onu hranu koju je majka jela tokom trudnoće ili u periodu dojenja, što znači da su u stanju da osjete određene ukuse i prije rođenja, kao i kroz majčino mlijeko.

 

U jednoj studiji, djeca majki koje su tokom trudnoće pile sok od mrkve jela su duplo više mrkvee nakon rođenja od djece čije majke nisu pile ovaj sok.

“Bebe su biološki programirane da ih privlače namirnice koje sadrže so i šećer, a ne zdrava hrana koja posjeduje određenu gorčinu. One moraju da budu izložene voću i povrću kako bi se navikle na ukus i kako bi zavoljele ove namirnice. Ono što je dobro je činjenica da njihova nepca vrlo rano mogu da se adaptiraju i naviknu na ove ukuse”, izjavila je dr Julie Menela, jedan od istraživača.

Iako ova rana iskustva mogu da pomognu da djeca ne postanu previše izbirljiva kada je hrana u pitanju, dr Menela je otkrila da bebe mogu znatno brže da se adaptiraju na ove ukuse ukoliko se oni nađu među prvim namirnicama kada počnu da jedu čvrstu hranu.

Menela također tvrdi da sakrivanje zdrave hrane u drugim namirnicama nije najbolje rješenje za djecu, pošto ona moraju da nauče da vole ukus povrća ukoliko želite da se zdravo hrane.

Izvor: novosti.rs

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0