Bademi: Najbolje grickalice Bademi: Najbolje grickalice
Šaka badema savršen je dnevni međuobrok za zaštitu od brojnih bolesti. Orašasti plod bogat je proteinima i hranjivim tvarima koje pomažu suzbiti apetit, smanjiti... Bademi: Najbolje grickalice

Šaka badema savršen je dnevni međuobrok za zaštitu od brojnih bolesti.

Orašasti plod bogat je proteinima i hranjivim tvarima koje pomažu suzbiti apetit, smanjiti masno tkivo i čuvati zdravlje srca.

Bademi su bogati blagotvornim mononezasićenim mastima i vitaminom E, koji štiti protiv štetnog UV zračenja i Alzheimerove bolesti, sudeći prema šest studija predstavljenih na sjednici Američkog društva nutricionističke znanosti u San Diegu.
Također, osobama kojima prijeti dijabetes, dnevno konzumiranje badema moderira razinu glukoze u krvi.

Uz sve to, bademi su puni minerala, među kojima je i mangan, koji je važan za jake kosti i reguliranje šećera u krvi te magnezij koji je neophodan za funkcioniranje organa, mišića i živaca, kontrolu glukoze i reguliranje krvnog tlaka. Ljuska sadrži flavonide koji djeljuju kao antioksidans i pobošljavaju učinak vitamina E.

‘Predstavljanje novog istraživanja ovoj znanstvenoj publici i zdravstvenim radnicima ključno je kako bi se saznanja uvrstila u praksu i preporuke. Ovi rezultati pomoći će nam da unaprijedimo shvaćanje zdravstvenih koristi badema kao dijela zdrave prehrane’, izjavila je dr. Karen Lapsley, znanstvena voditeljica iz Almond Boarda u Kaliforniji.

U jednoj od studija analizirano je 24,808 osoba starijih od 19 godina te je dokazano da je jedenjem badema povećan unos hranjivih tvari, poboljšana kvaliteta prehrane i psihološki status kod onih koji su ga konzumirali.

U drugoj, ispitani su učinci konzumiranja badema kod osoba kojima je prijetio dijabetes tipa 2. Konzumiranje 40 grama prženih, blago posoljenih badema pomoglo je obuzdati apetit i smanjiti koncentraciju glukoze u krvi, dok se značajno popravila koncentracija vitamina E i mononezasićenih masnoća.

Nakon mjesec dana unošenja 250 kalorija iz badema, sudionici nisu dobili na težini.

Preliminarni rezultati ostalih studija sugeriraju da jedenje badema može smanjiti masno tkivo u području trbuha, koje je važan faktor rizika za razvoj metaboličnog sindroma – medicinskog termina za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Sindrom povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih stanja uzrokovanih lošim stanjem krvnih žila.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0