Autostopom do Iraka i nazad Autostopom do Iraka i nazad
Alen Duspara (23) i njegova djevojka Šejla Kulenović (22) su studenti kriminologije iz Sarajeva koji vole da putuju, a prošle godine su se upustili... Autostopom do Iraka i nazad

Alen Duspara (23) i njegova djevojka Šejla Kulenović (22) su studenti kriminologije iz Sarajeva koji vole da putuju, a prošle godine su se upustili u priličnu avanturu i autostopom se zaputili ka Iraku. Putovanje je trajalo 25 dana, a koštalo je samo 300 eura.

Zašto bi se neko uputio na putovanje autostopom Alen objašnjava time da, ako neko želi da upozna stvarno stanje i kulturu nekog naroda, autostop je odličan način za to, budući da se zemlja upoznaje iz perspektiva njenih građana, onakva kakva jeste. S druge strane, na taj način se uštedi i dosta novca.

Za Irak su se odlučili jer je to prilično drugačija kultura od naše. Ono što je njihovo putovanje učinilo još interesantnijim jeste vrijeme putovanja, budući da su se tamo zadesili tokom Ramazana i ljudi su bili još gostoljubljiviji.

Za sjeverni Irak odnosno irački Kurdistan nije potrebna viza do 15 dana te su uspjeli da preskoče taj birokratski dio. Važno je napomenuti da da sa ovim pečatom nije dozvoljeno ući u arapski dio i samim ulaskom (iako je teško doći jer ima dosta vojnih checkpointa i ako bi krenuli, vratili bi vas nazad) bi automatski bili uhapšeni.

“Jedna interesantna situacija, koja nam se desila prilikom autostopa u Iraku, jeste da smo na taj način imali priliku da upoznamo život lokalnih ljudi, i to sasvim slučajno. Naime, prelazak tursko-iračke granice je moguć samo sa vozilom (nije moguće pješke). Taksisti znajući to, prelazak naplaćuju oko 45 KM po osobi za nekih dva do tri kilometra. Odlučili smo da pokušamo autostopom i nakon dvije-tri minute nam je stao jedan mlađi gospodin, sa kojim ćemo kasnije postati dobri prijatelji. Prešli smo granicu s njim i, naravno, zahvalili se. Insistirao je da ne nastavljamo dalje, jer je već pao mrak i da nije sigurno te nas je pozvao svojoj kući. Isprva smo bili sumnjičavi ali smo na kraju pristali. Sa nama su bili Tibor i Jelena, dvoje putnika iz Srbije koje smo upoznali u Kapadokiji u Turskoj i s kojima smo nastavili zajedno. Tu smo prespavali i proveli neko vrijeme sa našim novim prijateljem Camilom”, ispričao nam je Alen.

Cijeli članak pročitajte na klix.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0