Aktivnija djeca se bolje nose sa stresom Aktivnija djeca se bolje nose sa stresom
Unatoč značajnim dokazima o blagodatima tjelesne aktivnosti za djecu, većina djece u Sjedinjenim Američkim Državama ne pridržava se preporuke o 60 minuta tjelovježbe dnevno.... Aktivnija djeca se bolje nose sa stresom

Unatoč značajnim dokazima o blagodatima tjelesne aktivnosti za djecu, većina djece u Sjedinjenim Američkim Državama ne pridržava se preporuke o 60 minuta tjelovježbe dnevno.

Novo istraživanje koje je proveo tim sa Sveučilišta u Tennesseeju otkrilo je specifične metode (i njihovo približno trajanje) koje mogu pomoći djeci da dnevno budu aktivni onoliko koliko je preporučljivo, prenosi MedicalNewsToday.

“Škole i zajednice općenito imaju važnu ulogu u poticanju djece da ostanu aktivna i zdrava”, izjavio je prof. David Bassett.

Basset i njegovi suradnici tijekom istraživanja su proučili više od 85 prethodnih studija, koje su procjenjivale tjelesnu aktivnost kod djece korištenjem akcelerometara, pedometara, uređaja za praćenje rada srca ili izravnim promatranjem.

Značaj tjelovježbe još više dolazi do izražaja kada se uzme u obzir istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism koje ukazuje na to da bi tjelovježba mogla imati ključnu ulogu u suočavanju djece sa stresnim situacijama.

Tijekom tog istraživanja pokazalo se da u djece, koja pretežno sjede i manje se kreću, u stresnim situacijama dolazi do povišene razine kortizola – hormona povezanog sa stresom.

Kod najaktivnije djece, koja su vježbala jačim intenzitetom i u dužem vremenskom razdoblju, zabilježene su najniže promjene razine kortizola tijekom stresnih situacija.

Očito je kako postoji veza između psihičkog zdravlja i tjelesne spreme, no priroda te povezanosti još nije do kraja otkrivena, ističu znanstvenici.

Izvor: CentarZdravlja.net

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0