Ako trebate manje – imate više: Život cvjeta kad eliminiramo višak! Ako trebate manje – imate više: Život cvjeta kad eliminiramo višak!
“Znanje je kada svakodnevno naučimo nešto novo. Mudrost je kada se svakodnevno nečega odreknemo. “~ Zen poslovica Jednostavnost, u srcu, svodi se na uklanjanje... Ako trebate manje – imate više: Život cvjeta kad eliminiramo višak!

“Znanje je kada svakodnevno naučimo nešto novo. Mudrost je kada se svakodnevno nečega odreknemo. “~ Zen poslovica

Jednostavnost, u srcu, svodi se na uklanjanje viška u našim životima. Prekomjernih potreba, želja, imetka. Popis se nastavlja.

Društvo nam pokušava prodati ideju da bi posjedovanje sve više i više stvari u životu trebalo biti cilj i odgovor. Ali, zapravo, poboljšava li to kvalitetu naših života? Zar više posjeda izvan određene točke zaista daje vrijednost našim životima?

Kada imamo više obveza koje stoje zapisane u našim rasporedima, pomaže li nam to zaista da se osjećamo manje uznemireno? Hoće li ostvarenje želje za najnovijim mobitelom zaista poboljšati kvalitetu onoga što imamo sada?

Je li čak i stjecanje svega toga moguće mnogima od nas koji se bore kako bi platili osnovne račune u ovim izazovnim ekonomskim vremenima? Mnogi jedva mogu priuštiti osnovno, a kamoli više od toga, piše Tiny buddha.

Živjeti u trenutku

Imati više u našem životu ili usvojiti koncept da je više bolje može značiti da propuštamo život u trenutku. Neprestano čekamo da naši životi budu potpuni s više stvari, te se trudimo i čekamo dan koji nikad neće doći.

Mi smo u stanju odgođenog života. Uvijek pretpostavljamo da ono što imamo sada nije dovoljno. Uvijek želimo više.

Moj put u jednostavnost

Moj put prema življenju jednostavnijeg života, sigurna sam, bio je vrlo tipičan.

Prije četiri do pet godina moj je život bio dobar, s malo pritužbi na veliku shemu stvari. Imala sam sjajne prijatelje i obitelj, dobar posao, krov nad glavom i sigurno sa znala da me čeka lijepi obrok.

Međutim, također sam počela akumulirati više toga u mom životu. Više materijalnih dobara, više obveza, više sastanaka, više financijskih odgovornosti, više gnjavaža. Uz to sam osjećala kao da imam sve manje i manje vremena, mog vremena.

Kvaliteta mog vremena se smanjivala, dok sam dodavala više toga. Bila sam zauzeta većinu vremena, ali to nije stvarno ono što sam zaista htjela od života. Usvojila sam pojam ‘više je bolje’ i to bi bio odgovor. Malo sam izgubila trag svojih ciljeva.

Slijedio je period razmišljanja. U ovom razdoblju razmišljanja, počela sam shvaćati što doista želim u životu. Također sam počela otkrivati ​​bez kojih bih stvari u životu radije bila.

Počela sam tražiti knjige na temu jednostavnijeg života. Imala sam sreću naići na rad nekih istinski velikih autora i mislioca (Leo Babauta, Chris Guillebeau i Tim Ferriss, itd). Ove su me knjige potaknule na drugačije razmišljanje i bacile još dublje u zečju rupu u kojoj sam počela nestajati.

Također sam počela djelovati. Počela sam eliminirati ono što nije važno. Počela sam se rješavati obveza i sastanaka koji me zapravo nisu zanimali i za koje sam smatrala da ne dodaju vrijednost u moj život.

Naučila sam vrijednost i moć pristojnog “Ne, hvala“ kada me zamole za moje vrijeme (sastanci, druženja koja me nisu uzbuđivala, dodavala vrijednost mom životu ili pomagala mojim ciljevima na neki način). Važno je da sam počela osjećati manje krivnje što govorim ‘Ne’ u ovim slučajevima.

Počela sam uviđati da se konvencionalna mudrost ne mora uvijek slijediti.

Počela sam uklanjati distrakcije i isprike koje sam kreirala sama za sebe.

Počela sam se više fokusirati na stvari i na ljude koji su mi važni.

Shvatila sam da cijenim slobodu i fleksibilnost više od sposobnosti da samo zaradim više i počela sam pokušavati tražiti načine življenja u skladu s tim.

Počela sam akumulirati manje materijalnih dobara, ali sam više uživala u svom novcu (praznici, događaji, večere itd.).

Ukratko, kvaliteta mog života se poboljšala jer sam pokušavala pojednostaviti stvari i namjerno živjeti s manje.

Je li promjena bila jednostavna?

Ukratko, ne. To je putovanje, a ne nešto što se događa preko noći. Međutim, u mom slučaju proces rada prema fokusiranju na manje je već napravio neke moćne promjene u mom životu. To je značilo:

Otvorila sam svoju vlastitu konzultantsku tvrtku sa samo jednom osobom, umjesto da jurim korporativni san, pošto sam shvatila da mi neće donijeti zadovoljstvo uspjeha penjanja na društvenoj ljestvici. To mi je dalo povećani osjećaj fleksibilnosti, snage i slobode u mom radu.

Budući da sam trošila manje na stvari, više sam putovala iz zabave u protekle dvije godine nego u bilo koje drugo vrijeme u mom životu.

Shvatila sam da život može biti bogat i pun malih užitaka bez puno trošenja ili kupovanja. Na primjer, volim rane jutarnje, duge šetnje prije zore i nakon toga uživam u ispijanju svježe napravljene kave.

Osjećam kao da imam više vremena za stvari koje želim i za druženje s ljudima s kojima želim provesti vrijeme. (U stvarnosti imam jednaku količinu vremena koja mi je dostupna, ali sam bila selektivna u tome kako ispunjavam svoje vrijeme i u onome čemu govorim ‘da’.)

Za vas, popis će, naravno, izgledati vrlo drugačije, ovisno o vašim okolnostima i ciljevima. Međutim, predanost protjerivanju ideje “više je bolje”, sigurna sam, poboljšati će kvalitetu vašeg vlastitog života na jednako značajne načine.

Uklonite višak

Uklanjanje viška znači živjeti život koji može biti malo nekonvencionalan prema modernim standardima.

Možda nećemo kupovati najnoviji smartphone svako malo.

Možda nećemo ispunjavati naš dom s neredom.

Možda nećemo opsesivno provjeravati našu e-poštu.

Možda budemo fokusirani i zahvalni za ono što radimo.

Možda budemo pažljivije razmišljali o odjeći koju kupujemo i možda nam bude bitnija kvaliteta od kvantitete (ili možemo imati vrlo jednostavnu garderobu koja se sastoji od nekoliko komada odjeće u kojima uživamo).

Možda namjerno stvorimo prostor u našim planerima i u životu tako da malo možemo disati i uživati u trenutku.

Promjena u početku nije nužno jednostavna. Tako smo programirani da razmišljamo na određeni način da promjena može uključivati ​​značajan pomak u razmišljanju. Međutim, kada počnemo uklanjati lažne želje i potrebe, svaki početni trud se više nego isplati.

On može doslovno preobraziti naše živote na bolje. To može značiti:

  • Više slobodnog vremena za ono što želimo učiniti (hobije, strasti, itd.)
  • Više kvalitetnog vremena s onima do kojih nam je stalo
  • Manje stresa
  • Manje trošenja
  • Ironično, više kvalitetnih stvari u kojima doista uživamo i koje daju vrijednost našim životima
  • Više uštede (za odmor i ostale stvari koje volite)
  • Manje pritiska da držimo korak s onima oko nas

Sada se zapitajte, što vas sprječava da pokušate pronaći svoj put do življenja ideje ‘manje je više’ i zauvijek protjerate razmišljanje ‘više je bolje’?

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0