Admir Lukačević: Ljubav prema sportu pretvorio u uspješan posao Admir Lukačević: Ljubav prema sportu pretvorio u uspješan posao
Uspješni mladi biznismen u Švedskoj bosanskohercegovačkog porijekla Admir Lukačević direktor je firme “Sport bez granica”, koju je osnovao kako bi djeci i mladima dao... Admir Lukačević: Ljubav prema sportu pretvorio u uspješan posao

Uspješni mladi biznismen u Švedskoj bosanskohercegovačkog porijekla Admir Lukačević direktor je firme “Sport bez granica”, koju je osnovao kako bi djeci i mladima dao mogućnost da izbjegnu socijalna ograničenja i društvenu izoliranost.

Rođen je u Banjoj Luci, iz koje je zbog rata 1993. godine otišao s roditeljima i starijim bratom u Švedsku. Diplomirao je sociologiju na švedskom Lund univerzitetu 2006, a dvije godine kasnije je dobio i kraljevu stipendiju u iznosu od 250.000 kruna. Samo za obrazovanje, pored ove stipendije, koristio je 381.000 kruna kroz različite škole i projekte.

Sport spas za mnoge

Profesionalno je aktivan u Rotary clubu, Američko-švedskom klubu, o njemu su objavljeni članci u svjetskim publikacijama, a dobitnik je i brojnih nagrada.

– Firma “Sport bez granica”, koju sam pokrenuo 2010, ostvaruje godišnji prihod od oko tri miliona kruna. Firma je vezana za sport kao moju ljubav, jer sam se od malih nogu bavio košarkom i plivanjem, što sam pretvorio u biznis. Želio sam djeci i mladima dati mogućnost da sami grade budućnost i da izbjegnu socijalna ograničenja i društvenu izoliranost – kaže ovaj tridesetogodišnjak u razgovoru za Agenciju Fena.

Pojašnjava kako mnogo djece i mladih ima poteškoće u osnovnoj i srednjoj školi, te kasnije teško dobije posao upravo zbog izoliranosti, što je samo korak od negativnih ponašanja, droga i drugih poroka, što društvo košta onda daleko više. Jedino je rješenje, smatra, stvaranje ”dobrih relacija u djetinjstvu”, za što je potrebno angažiranje, prije svega u sportu.

– U početku je podrška preko sporta vezana za školu, kasnije pričamo o karijeri. Kroz ”Sport bez granica” napravio sam društvenu mrežu koja pomaže djeci i mladima da ostvare vlastite mogućnosti. Potvrdilo se da to funkcionira – ističe Lukačević.

Dodaje da kao dijete izbjeglica u Landskroni nije bilo lako ni zamisliti svijetlu budućnost, ali da su mu se otvorili vidici nakon što se, zahvaljujući ocu, počeo baviti sportom.

– Sport nije bio značajan samo meni, zahvaljujući sportu uvidio sam koliko on znači i drugoj djeci i mladima. Bio je spas za mnoge – potcrtava on.

Ako mogu ja, možeš i ti!

Kaže da je njegov posao u ekspanziji i da ostvaruje rezultate i efekte. Prošle godine Lukačevića je američka ambasada u Stockholmu nominovala za petosedmično putovanje u Ameriku u okviru prestižnog International Visitor Leadership programa.

– Tako sam ”upisan” među 23 biznismena iz cijelog svijeta, kao jedini Bosanac, u knjigu Hall of Fame, gdje je naprimjer Fredrik Reinfeldt ušao 2002., te mnogi drugi predsjednici ili ministri. Američko iskustvo u vođenju firmi me obogatilo, proglašen sam najboljim – pojašnjava Lukačević.

U novembru 2012. učestvovao je u Inicijativi Global Responsible Leaders u Južnoj Africi, sa 40 mladih vođa iz cijelog svijeta, dok je u junu 2013. imao susret s gradonačelnikom Londona, te se u Mansion Houseu upoznao s radom socijalne mreže u Engleskoj.

– Direktor H&M Karl Johan Persson lično se angažirao da podrži moju djelatnost i firmu – kaže ovaj madi uspješni biznismen, istaknuvši da puno radi na strateškom razvoju i proširenju firme.

Planira, kaže, napisati knjigu koja treba biti objavljena početkom 2015. godine, a namjerava se uključiti i u nekoliko drugih firmi, koje čak nisu iste djelatnosti kao njegova.

– Posljednjih mjeseci provodio sam dosta vremena u švedskom parlamentu, gdje sam sreo značajne osobe i već dobio velike ponude. Jedan od onih koji su mi dali podršku je i Michael Wolf, direktor Swedbanka…- dodaje.

Lukačević živi u Norrköpingu sa suprugom Vy, Vijetnamkom iz Saigona, i četverogodišnjim sinom Kingsleyem. Kaže da su njihove domovine Švedska, Bosna i Hercegovina i Vijetnam.

Sretan je zbog onoga što je postigao u životu i poručuje: ”Ako mogu ja, možeš i ti!”

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0