9 izuma koji će uskoro promijeniti svijet 9 izuma koji će uskoro promijeniti svijet
Mijenjaju ga tako što omogućavaju robotizaciju nezamislivih stvari, preventiraju bolesti, olakšavaju pristup električnoj energiji ili nam dopuštaju da izvodimo kojekakve stvari na daljinu –... 9 izuma koji će uskoro promijeniti svijet

Mijenjaju ga tako što omogućavaju robotizaciju nezamislivih stvari, preventiraju bolesti, olakšavaju pristup električnoj energiji ili nam dopuštaju da izvodimo kojekakve stvari na daljinu – od plaćanja do upravljanja kompjuterima.

1. 3D štampanje 

Trodimenzionalno štampanje oblika, odnosno dijelova napona nije toliko nova tehnologija, ali njena masovna upotreba tek je uzela maha i proriče joj se da će doživjeti eksploziju vrlo brzo, tj. da će se tržište udvostručiti do 2019. godine. Očekuje se da će se polovina dijelova aviona izrađivati u budućnosti upravo štampanje – direktno s radnih površina kompjutera.

2- Električne cigarete 

Cigarete koje su manje otrovne od duvanskih i pokretane su na bateriju dozvoljavaju pušenje i na mjestima gdje je ono zabranjeno. Popularne su i u Evropi i u SAD-u gdje se očekuje da će rasti 50 posto godišnje, kao i da će ući u maloprodaju.

3- Genomika i personalizovana medicina 

Prepravljanjem gena do zdravlja i sprečavanja bolesti – medicinska je sadašnjost sa velikim potencijalom. Tržište genomike – prenatalni testovi, rani testovi na rakove i personalizovana dijagnostika – već je eksplodiralo i očekuje se da će novac koji se u SAD-u vrti na njemu porasti na 2,1 milijardu dolara 2015. godine u odnosu na 700 miliona koliko su imali 2005. godine.

 4. Tehnologije za istraživanje izvora goriva 

Nove tehnologije povećavaju dostupne svjetske zalihe fosilnih goriva. To su hidraulično vađenje plina (fracking) – ubrizgavanje vode, pijeska i hemikalija u tlo, zatim horizontalno bušenje i podvodno istraživanje fosilnih goriva. Iako je potencijalno opasan za okolinu, fracking je doveo do energetskog oporavka SAD-a.

5. Prelazak sa nafte na plin 

Broj vozila na gasni pogon su u stalnom porastu, pogotovo kada su u pitanju taksiji. Do 2020. godine očekuje se da će sadašnji udio automobila sa ugrađenim motorima pokretanim na plin s 0,9 posto porasti na 1,1 posto.

6. Streaming zabave 

Zaobilaženje tradicionalnih mreža i distributera kod isporuke zabavnih sadržaja takođe je u porastu. Netflix, Hulu, Amazon i Google već snimaju svoje filmove i serije, a dosad su tuđu produkciju uspješno prenosili preko interneta, tj. streamovali. Od 2010. godine pretplate na televizije pale su za 1,2 posto, a u istom periodu je pretplata na Netflix porasla 70 posto!

7. Software-as-a-Service (SaaS) 

Software-as-a-Service je dostava softvera na internetu, koji se dosad morao kupiti putem skidanja s interneta ili u radnjama. Primjeri SaaS-a su Google aplikacije, Microsoft 365 i Amazon web usluge. Prošle godine je to tržište naraslo za 26 posto na 18 milijardi dolara.

8. Softverski definisano umrežavanje 

Sigurnije i efikasnije povezivanje manjih podatkovnih centara sa cloud operacijama u stalnom je porastu. Očekuje se da će softverski definisano umrežavanje, koje omogućava korisniku spajanje sa virtualnom platformom, odakle on može da upravlja i virtualnom i fizičkom infrastrukturom, sa sadašnjih 360 miliona dolara prihoda porasti na 3,7 milijardi u 2016. godini.

9. Solarni paneli 

Solarni paneli sve su jeftiniji i cijena im pada iz dana u dan pa u nekim područjima svijeta postaju isplativi brže nego što je iko očekivao. Prema prognozama Međunarodne energetske agencije, do 2035. godine investiraće se 1,3 biliona dolara u nove solarne kapacitete što će zauzimati čak 13 posto globalnih ulaganja.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0