8 saveta kako da uštedite novac bez muke! 8 saveta kako da uštedite novac bez muke!
Novac, vrednost koja sama po sebi ne znači puno, a u poređenju sa tim šta se sve uz pomoć njega može dobiti, postići i... 8 saveta kako da uštedite novac bez muke!

Novac, vrednost koja sama po sebi ne znači puno, a u poređenju sa tim šta se sve uz pomoć njega može dobiti, postići i osetiti, vrednost je neupitna.

Dovoljno novca može da nam obezbedi da radmo ono šta volimo, da živimo u kraju koji nas inspiriše i obezbedimo sebi lepa iskustva koja će obogatiti našu dušu.

U skladu sa tim, dobro je znati neke trikove kako i na koji način možete da uštedite, a da se ne namučite, što bi rekli i da ne osetite. Kao i u drugim situacijama kada želimo da u život implementiramo neke novine, važno je imati inicijativu i biti istrajan. Motivaciju za štednju imamo svi, bilo da su to nove patike ili egzotično putovanje, svi imamo neki razlog i nešto što sebi još uvek nismo obezbedili.

Razlika je u tome što će se neko zaustaviti na maštanju, a neko drugi i uraditi nešto po tom pitanju. Ako spadate u ovu drugu grupu ljudi, u daljem tekstu ćemo pisati o konkretnim savetima koji vam mogu pomoći da počnete. Kreativnost je neograničena i uvek vam je na raspolaganju.

1. Koristite keš

Umesto da plaćate stvari kreditnim karticama, koristite gotovinu, naročito za varijabilne mesečne troškove koji ne uključuju potrošnju novca namenjenog za račune, hranu, gas, komunalije.  Korišćenje gotovine čini potrošnju realnijom, a tu je i dodatna prednost što znate kada ste bez novca, umesto da trošite više nego što imate.

2. Nedeljna štednja

Mali nedeljni transferi štednje su odlični za sve ljude koji zarađuju na nedeljnom nivou (influenseri i frilenseri). Ukoliko to nije vaš slučaj, možete štedeti i na mesečnom nivou. Odvojite sumu koja vam je dovoljna za mesec dana, a određeni deo novca, koji nije značajno veliki odvojite za štednju. Na godišnjem nivou ta beznačajna suma može postati itekako značajna.

3. Ostanite kod kuće

Ukoliko izađete sa društvom, verovatno je da ćete potrošiti određenu svotu novca. Pritom ne mislimo da je dobro da se osamite i štedite novac, ali neki balans između ta dva treba da postoji.  Teško je štedeti ako redovno provodite vreme napolju – jedete u restoranima, idete do tržnog centra, zaustavljate se na benzinskoj stanici za grickalice itd. Umesto toga, ponekad možete ostati kod kuće i pronaći sebi besplatnu zabavu. To je takođe odličan način da se ponovo povežete sa svojom porodicom.

4. Nemojte da primate kataloge

Prosto ne uzimajte kataloge ili e-mailove sa ponudama od kompanija koje pokušavaju da vam prodaju nešto. Njihove ponude za “kul nove proizvode ili usluge” čine se naizgled vrlo primamljivim, a i povećavaju verovatnoću da ćete kupiti nešto što vam ne treba. Umesto toga, prestanite da primate kataloge i e-mailove te vrste i trošićete manje.

5. Kuvajte kod kuće

Znamo, izgleda teže nego što jeste, ali to ne mora biti tako. Zamrznuto povrće i pileći fileti se spremaju za pola sata i manje. Ne samo da ćete uštedeti, već ćete i jesti zdravije.

6. Vežbajte

Kada smo kod zdravlja, biti zdrav je najbolji način da uštedite, izbegavajući skupe medicinske račune iz privatnih klinika, jer naravno, ko će da čeka tri dana u redu u državnim institucijama.

7. Birajte dobar a jeftin smeštaj kada putujete

Inajmljivanje stana na dan u centru grada košta manje nego srednjerazredni hotel, a dobijena usluga je neuporediva.  

8. Naučite i svoju decu da štede

Naučite svoju decu reklamama, zarađivanju i darivanju. Ako imate dete, učenje o novcu će vam uštedeti mnogo novca na duge staze. Ako znaju kako reklame utiču na njih i njihove potrebe, manje je verovatno da će tražiti (moliti) za najnovije igračke. Ako znaju više o štednji i zarađivanju novca, poštovaće novac koji zaradite i koji pokušavate da sačuvate. Ako znaju da davanje poklona ne mora biti u vezi sa trošenjem velike svote novca, oni neće nužno ni tražiti skupe stvari. I najvažnije, da davanje poklona nije isto što i  darivanje ljubavi.

izvor:pozitivne.info/I.V

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0