8 navika da prevaziđete glavobolju 8 navika da prevaziđete glavobolju
Glavobolje su posebno teške kod onih koji pate od migrene. Lijekovi mogu olakšati glavobolju, no treba paziti da ne pretjerate jer dugotrajna upotreba može... 8 navika da prevaziđete glavobolju

Glavobolje su posebno teške kod onih koji pate od migrene. Lijekovi mogu olakšati glavobolju, no treba paziti da ne pretjerate jer dugotrajna upotreba može čak potaknuti nove glavobolje i teže simptome. Iskušajte radije neke prirodne metode.

Izbjegavajte amine i nitrate

U čokoladi se nalazi feniletilamin, koji uzrokuje stezanje krvnih žila, a zatim njihovo širenje, a to može uzrokovati glavobolje. Najgori od amina je možda tiramin, aminokiselina koja se nalazi u jakim sirevima, kiselim haringama i jetri. Nitrati se često nalaze i u prerađenoj hrani, poput kobasica i salama. I oni šire krvne žile i mogu dovesti do glavobolje.

Riblje ulje

Mala studija na Sveučilištu Cincinnati pokazala je da uzimanje kapsula ribljeg ulja smanjuje učestalost i jačinu migrena. Ovo je još jedan dokaz dobrog djelovanja omega-3 masnih kiselina iz ribe. Sličan učinak imat će i svakodnevno uživanje u ribljim specijalitetima (bolje je ako jedete kuhanu, a ne u ulju prženu ribu).

Topla kupka za noge

Umirujuća kupka od tople vode i par žlica praha gorušice može pomoći. Topla voda može utjecati da krv jednako kruži po cijelom tijelu, što će umanjiti glavobolju. Uz to, prah gorušice stimulira kožu i skreće pozornost s glave.

Đumbir

U đumbiru se nalazi tromboksan A2, koji sprečava ispuštanje tvari koje šire krvne žile. Izribajte svježi đumbir u sok ili ga koristite pri kuhanju.

Olovka

Kad ste pod stresom podsvjesno stežete vilicu. Ovo izaziva napetost mišića koji spaja vilicu i sljepoočnice, a zbog toga može doći do glavobolje. Problem se može jednostavno riješiti ako kratko stavite olovku među zube, no nemojte zagristi. Automatski dolazi do opuštanja mišića, što može spriječiti bol.

Uspravite se

Loše držanje napinje mišiće i pritišće živce koji izazivaju glavobolju. Za one koji rade pred računalom posebno je štetno ako im je glava neprestano nagnuta naprijed. Za svaki centimetar za koji je glava nagnuta naprijed, osjetit ćete napor sličan nošenju dodatnih kilograma na gornjem dijelu leđa i vratu.

Izvodite jednostavnu vježbu: pogledajte na vrh ramena s jedne i druge strane – ovo će vas automatski ispraviti.

Pazite na unos kofeina

Ako svaki dan unosite previše kofeina, pogoršat ćete glavobolje. No ako naglo prestanete uzimati kavu i zbog toga će se javiti glavobolja. U slučaju da kofein ne unosite često, jedna šalica može umanjiti glavobolju.

Magnezij

Uzmite magnezij kako biste smanjili grčeve u mišićima. Pazite da popijete pripravak koji sadrži barem 200 mg magnezija. A budući da magnezij bolje djeluje u preventivne svrhe nego u uklanjanju simptoma, popijte ga primjerice prije menstruacije. Oni koji imaju problema s bubrezima trebali bi konzultirati liječnika prije uzimanja magnezija.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *