8 načina kako se očistiti od negativne energije koju ste upili od drugih osoba 8 načina kako se očistiti od negativne energije koju ste upili od drugih osoba
Pretjerano empatična osoba suosjeća s drugima znatno više nego što je u granicama prosjeka. Ne samo da je spremna saslušati druge, razumjeti ih i... 8 načina kako se očistiti od negativne energije koju ste upili od drugih osoba

Pretjerano empatična osoba suosjeća s drugima znatno više nego što je u granicama prosjeka. Ne samo da je spremna saslušati druge, razumjeti ih i pružiti im podršku, već se često ne može zaštititi od tuđih negativnih emocija i energija. Zato suosjećanje, ma koliko u osnovi bilo dobro, može pokazati i drugo lice.

Važno je sačuvati svoju energiju

Sposobnost za empatiju omogućava nam da bolje razumijemo druge, ali i da ih lakše “čitamo” i osjetimo njihovu energiju. Ta nam sposobnost pomaže da život doživimo i iz neke druge perspektive osim svoje. Ipak, ovo je osobina koja može biti i štetna, pa je važno znati kako ne biti podložan tuđim emocijama i energijama, piše sensaklub.

Većina ljudi voli biti u društvu empatičnih jer se uz njih osjećamo viđeno, priznato i prihvaćeno, osjećamo da je s nama sve kako treba, da smo dobri takvi kakvi jesmo. Međutim, ako prelazi granice normalnog suosjećanja s drugim ljudskim bićima, ova osobina može biti izvor velikih poteškoća. Tuđa nas nevolja može potpuno blokirati, a često nismo u poziciji reagirati i popraviti situaciju koja nas je uznemirila. Zato je važno postaviti granicu između sebe i drugih i prepoznati kad zdravo razumijevanje i prihvaćanje tuđih osjećaja postaje naš problem.

Ako se prepoznajete kao pretjerano empatičnu osobu, bilo bi dobro da nešto poduzmete kako vas više ne bi uznemiravale stvari koje s vama nemaju nikakve veze. Važno je da čuvate energiju za sebe i ljude koje volite te da u svoj sistem ne propuštate one informacije, emocije i energije koje vam štete i crpe snagu. Pokušajte to učiniti kroz ove korake:

1. Objasnite si

Kada vam se dobro raspoloženje iznenada promjeni, kada se podignu emocije poput straha, bola, tuge, ljutnje, zapitajte se s kim ste posljednji put bili u interakciji, koju informaciju ste primili iz okruženja, jeste li prisustvovali nekom neugodnom događaju. Ako jeste, objasnite si da emocija koju imate nije vaša, nego ste je upili izvana. Ako ste u mogućnosti tuđu situaciju promijeniti, nekome pomoći, utješiti ga i posavjetovati, svakako to učinite, ali ako niste u takvoj poziciji, recite si da ne možete ništa učiniti i koncentrirajte se na sebe. Oslobodite se negativnih osjećaja tako što ćete si objasniti da nikome ne pomažete time što se loše osjećate, a sebi radite štetu. Nastavite li proživljavati sve tuđe osjećaje, iscrpljujete svoju dragocjenu snagu, umjesto da je uložite u nešto konstruktivno.

2. Pogledajte dublje unutra

Zapitajte se i što je to u vama što vas tjera da se osjećate loše zato što je nekome drugome loše. Jeste li i vi nekada proživjeli nešto slično? Postoje li osjećaji prema nekom koje još potiskujete? Imate li neka pogrešna uvjerenja o sebi i svijetu koja izazivaju određene emocije? Pozabavite se svojim problemima i počnite ih rješavati. Pogledajte dublje u sebe i počnite iscjeljivati svoje stare povrede. Prihvatite sve potisnute osjećaje, prigrlite ih s nježnošću, dopustite im da budu tu takvi kakvi jesu, izrazite ih i zatim ih otpustite. Važan dio ovog procesa je opraštanje sebi i drugima, odnosno svima koji kod nas izazivaju negativne emocije.

3. Odvojite vrijeme da budete sami

Kada ste sami sa sobom imate se mogućnost preispitati, isplakati ili na drugi način osloboditi negativnih emocija.

4. Zamislite štit oko sebe

Kada ste u kontaktu s osobom koja vam ne odgovara ili se nalazite u sredini koja je prepuna loše energije, vizualizirajte oko sebe bjeličast, proziran štit koji ne propušta negativnu energiju i ne dopušta tuđim negativnim emocijama da dopru do vas.

5. Upotrijebite moć vode

Nakon kontakta s osobom koja je jako negativna, odgovarat će vam da svu tu energiju sperete sa sebe. Ako niste u mogućnosti da se istuširate, onda se bar umijte i operite ruke. Zamišljajte kako se nakupljena negativna energija “skida” s vas.

6. Izrazite svoje emocije

Što god osjećali, važno je da to izrazite. Potiskivanje emocija nikome nije donijelo ništa dobro, naprotiv, to je put u razne bolesti. Dopustite sebi da izrazite zabrinutost, strah, bijes, neslaganje ili bilo što drugo što osjećate.

7. Uzemljite se

Zamislite da vas sa zemljom spaja cijev kroz koju šaljete negativnu energiju u zemlju, i kako zatim upijate hranjivu pozitivnu energiju iz zemlje. Ova vježba povećava protok zdrave energije u nama.

8. Boravite u prirodi

Nema ničeg ljekovitijeg od prirode, empatičnim ljudima ona je naročito ugodna, a najviše uživaju pored vode. Pokušajte često biti u dodiru sa zemljom, vodom, svježim zrakom… Pustite ponekad da vjetar odnese svu negativnu energiju koja se u vama nakupila.

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0