60 savjeta za Nju, Njega i Parove 60 savjeta za Nju, Njega i Parove
60 savjeta za izgradnju dobre veze Koliko nas može reći da zna čarobnu formulu za izgradnju dobre ljubavne veze? Gdje smo to naučili? Kod... 60 savjeta za Nju, Njega i Parove

60 savjeta za izgradnju dobre veze

Koliko nas može reći da zna čarobnu formulu za izgradnju dobre ljubavne veze? Gdje smo to naučili? Kod kuće? U školi? Promatranjem? Čitanjem knjiga? Časopisa? Gledanjem televizije? Naš odnos prema vezama je vjerojatno kombinacija svega ovoga, kao i urođenog karaktera. Ali to znači da svoj odnos prema vezama možete korigirati i mijenjati se na bolje, kako biste izgradili što bolju vezu s partnerom.

Savjeti za parove

1.    Kreirajte sigurno okruženje u kojem možete jedno drugom vjerovati, otvoreno razgovarati i dijeliti emocije bez straha.

2.    Partner nije vaš neprijatelj ili konkurent. Trebali biste raditi na zajedničkoj koristi, a ne se natjecati.

3.    Odvojite činjenice od osjećaja. Jednom kada naučite razdvojiti činjenice i osjećaje moći ćete rješavati konflikte trajno.

4.    Povežite se s različitim dijelovima svoje osobnosti. Teško je sebe promatrati kao solo pjevača, kada smo više orkestar. Što nam razum govori? Što nam srce govori? Što nam tijelo govori? Što nam govori instinkt?

5.    Kultivirajte suosjećanje. Suprotnost od suosjećanja je osuđivanje. Nemojte partnera osuđivati zbog njegovih mana i pogrešaka, nego ga pokušajte razumjeti i suosjećati.

6.    Kreirajte  „mi“ umjesto „ja“. Svaka je osoba neovisan dio veze, ali da bi veza uspjela morate funkcionirati kao jedno. Ako razmišljate u terminima „ja“ i „ti“ onda vi i vaš partner postajete negativi.

7.    Ako želite ispunjenu vezu, morate biti ispunjena osoba. Nemojte očekivati kako će partner ispuniti vaše emotivne rupe i nemojte ni vi pokušavati ispunjavati njegove. Jedno drugom trebate biti potpora u procesu samorazvoja, ali ne možete odraditi taj proces za nekoga.

8.    Nemojte pretpostavljati nego pitajte. Npr: „Ne želi se držati sa mnom za ruku u javnosti, mora da me ne voli“. Ne možete znati zbog čega to ne želi sve dok ne pitate. Slušajte što vam partner govori, ali pratite i osjećaje koji su možda neizgovoreni.

9.    Imajte vremena za vezu. Bez obzira koliko ste dugo u vezi, izvodite se na spojeve i provodite kvalitetno zajedničko vrijeme. Veza je poput vrta, što ga više njegujete, to će bolje napredovati.

10.    Teške probleme rješavajte s ljubavi. Nevažno kako se osjećali u pojedinoj situaciji, preusmjerite svoju energiju i ono što trebate reći, recite na konstruktivan i poticajan način, a ne s mržnjom.

11.    Obratite pažnju na pozitivne partnerove strane i pokažite da ih cijenite.

12.    U vezi više promatrajte što vi radite, a manje što partner. Ako želite da nešto bude drugačije, vi ćete se morati početi ponašati drugačije.

13.    Partner ne može čitati vaše misli. Budite vrlo specifični oko onoga što želite.

14.    Igre moći i ljubav ne idu u istom smjeru. Što se više nadmećete s partnerom, to se udaljavate od prave ljubavi.

15.    Prečesto podcjenjujemo moć dodira, ljubaznih riječi i osmijeha, a oni mogu vratiti svaku vezu na pravi trak.

16.    Iako je bitno znati konstruktivno rješavati sukobe, hoće li uspjeti vaša veza najviše ovisi o tome kako se ponašate jedno prema drugom kada se ne svađate.

17.    Mnogi kažu kako je rijetko nedostatak ljubavi uzrok nesretnih brakova, nego da je to najčešće nedostatak prijateljstva, pa gradite s partnerom prijateljstvo.

18.    Sretni parovi mnogo razgovaraju. Jaka komunikacija održat će čvrstom svaku vezu. Svakodnevno razgovarajte s partnerom. Pokažite zanimanje za ono što radi i čim se bavi.

19.    Sretni parovi znaju kada zašutjeti i prestati sa svađom. Ako neka tema stalno uzrokuje povišeni ton kod partnera nemojte spominjati tu temu.

20.    Sretni parovi ostaju pozitivni. Pozitivan stav je možda jedan od najvećih faktora koji doprinose uspješnoj vezi. Nemojte gubiti iz vida partnerove pozitivne kvalitete, svoje pozitivne osjećaje, te pozitivnu perspektivu vaše veze.

Savjeti za njega

1.    Pomažite u kućanskim poslovima. Neka istraživanja su pokazala kako je spremnost muškarca da pomaže u kućanskim poslovima jedan od osnovnih pokazatelja budućnosti veze. Usrećite svoju partnericu obavljajući kućanske poslove.

2.    Nemojte započinjati nikakve teme rano ujutro. Žene su ujutro mrzovoljnije od muškaraca te će svaki razgovor imati negativan ishod.

3.    Prestanite maštati o alternativama. Ako se ponekad zapitate koliko bi vam bilo ljepše da ste sami ili ostali sa bivšom, mogli biste se vrlo brzo zapitati kako vam je ova veza propala. Vizualizirane idealne veze ili djevojke, također vas čini manje sretnima. Umjesto da razmišljate što biste htjeli, razmišljajte o tome što je na vašoj djevojci odlično.

4.    Pripremite večeru za svoju dragu. Poput muškaraca žene danas imaju poslove i trude se zaraditi novac za bolji život, ali za razliku od muškaraca na njih i dalje spadaju skoro svi kućanski poslovi uključujući svakodnevno kuhanje. Uključite se u pripremu obroka ili je češće izvodite u restoran.

5.    Više slušajte. Žene na partnerima najviše cijene to što ih razumiju i spremne su odustati od mnogih svojih očekivanja, samo ako pronađu nekoga tko ih razumije.

6.    Istraživanje je pokazalo kako se zadovoljstvo vezom smanjuje kako se povećava korištenje telefona i laptopa dok vrijeme provodite zajedno.

7.    Kreirajte zajednička iskustva. Stres je veliki neprijatelj veze, pa da biste ga smanjili organizirajte izlete i odmore nešto češće.

8.    Komplimentirajte joj. Što više komplimenata dajete svojoj partnerici to će se ona osjećati bolje, a što se osjeća bolje, to će i vaša veza biti bolja.

9.    Javno pokazujte svoju zainteresiranost. Iako je ovo mnogim muškarcima neugodno, ali što vaša partnerica ima lošije mišljenje o sebi, to će biti manje strastvena i seksipilna. Da bi imala bolje mišljenje o sebi, vi joj morate uvijek pokazati da vam je najvažnija i najzanimljivija osoba u prostoriji, te da ste uvijek na njenoj strani.

10.    Naučite razumjeti hormonalne promjene i vi budite stabilno i čvrsto uporište. Tijekom mjesec dana kod žena se najmanje 4 puta izmjene razine spolnih hormona, kod muškaraca su stabilni i konstantni. A da ne spominjemo trudnoću, kada hormoni podivljaju. Vi morate biti sigurno uporišne na koje se uvijek može osloniti.

11.    Ako se morate svađati, neka to budu čiste i argumentirane svađe. Nemojte zbog jedne pogreške vrijeđati cijelu njenu osobnost. Naučite se u svađi smiriti i reagirati mirno, kao pravo muško.

12.    Poljubite se najmanje dvaput dnevno. Uvečer prije spavanja i ujutro nakon buđenja.

13.    Izlazite češće. Ako vaša veza upadne u rutinu, dosada se može prenijeti i na spavaću sobu. Što vam je dosadnije u vezi, to vas očekuju veće šanse za prekid ili razvod.

14.    Budite zanimljivi. Mnogi muškarci misle da se žene „pale“ na zločeste dečke, dok se one „pale“ na zanimljive i nepredvidive. Ako želite da ona ostane dugo zaljubljena u vas, stalno je iznenađujte.

15.    Dajte prijedloge. Vaša veza bi uvijek trebala napredovati, a vi se potrudite da inicirate napredak jer se to očekuje od vas. Svako malo pomaknite granicu. Prvi predložite da upozna vaše roditelje, zatim predložite zajednički život, zaruke, brak, djecu… Ali nemojte tu stati. Potrudite se i dalje predlagati i voditi vaš odnos, predložite štednju, novi veći stan… Sve što se tiče vaše zajedničke budućnosti.

16.    Ali ipak usporite. Nemojte sve napraviti u mjesec dana, jer mnogim ženama treba vrijeme prilagodbe na novonastalu situaciju.

17.    Pazite na detalje. Ona mora vidjeti u detaljima da ste i dalje zainteresirani.

18.    Nastavite brinuti o higijeni. Mnogi muškarci se u vezi ulijene pa zaborave da svaki dan trebaju biti privlačni svojoj partnerici. Prljave čarape pokraj kreveta nisu privlačne.

19.    Nikad partnericu nemojte ni na što prisiljavati. Možete davati prijedloge, ali nemojte ostavljati dojam strogog oca.

20.    Budite uvijek na njenoj strani. Čak i kad nije u pravu. Vi niste sudac u odnosima koje ima s drugima, nego njen partner i trebali biste je uvijek podupirati.

Savjeti za nju

1.    Vaš partner se mora osjećati poštovano. Koliko god ga volite morate ga poštovati još više.

2.    Nemojte pokušavati rješavati njegove probleme. Muškarci vole rješavati probleme i dopustite mu da se sam bavi svojima.

3.    Pokažite mu da vam treba. Ako nešto želite recite mu to izravno. Nemojte da mora pogađati, jer to muškarcima ne ide najbolje.

4.    Forsirajte dobro ponašanje. Kada vaš partner radi nešto dobro, recite mu koliko to cijenite. Pohvalite ga prijateljima i obitelji.

5.    Budite stabilni. Nemojte danas htjeti jedno, a sutra drugo. Previše promjena raspoloženja dovodi do toga da muškarci gube zainteresiranost za vaše raspoloženje.

6.    Nemojte gnjaviti. Ako nešto želite recite to jednostavnim rječnikom, bez gunđanja i prodika. S previše riječi izgubit ćete njegovu pažnju.

7.    Vaš partner vam želi ugoditi, pa mu to dozvolite. Stalno mu ponavljajte kako je odličan u onome što zapravo želite da radi.

8.    Dok izlazite s nekim budite selektivni, ali jednom kada se udate budite popustljivi. Neki kažu da dok ste u vezi oči trebaju biti širom otvorene, a u braku napola zatvorene.

9.    Odijevajte se da biste ga impresionirali. Muškarce vode oči i mašta. Dovoljno pokažite, ali ostavite dovoljno pokriveno da mu mašta uvijek radi. I u dugom braku ga zavodite iznova. Nemojte prestati brinuti o sebi, čak ni kada imate 3 djece o kojima trebate brinuti.

10.    Budite seksi. S vremena na vrijeme kupite novo rublje, haljinu ili nešto u čemu ćete se osjećati i izgledati seksi.

11.    Pronađite ravnotežu u vezi. Ravnoteža će vam pomoći da se prilagodite partneru, a da ne izgubite sebe u vezi.

12.    Dozvolite partneru vrijeme za njega. Muškarci su po prirodi neovisniji od žena, te ni jedan ne voli kada mu se konstantno „puše za vratom“

13.    Slušajte što vam partner govori. Budite pažljivi i nemojte upadati u riječ misleći da su vaši doživljaji i emocije važniji od njegovih.

14.    Nikad se nemojte sramiti zbog svog partnera. Budite uvijek uz njega i na njegovoj strani.

15.    Stalno radite na vašoj vezi. Postoji mit da je ljubav dovoljna, ali to je samo mit, jer ako se ne trudite oko vaše veze, ubrzo će se izgubiti i ljubav.

16.    Nemojte pretpostavljati kako će dijete ojačati vašu vezu. To ne znači da ćete se početi voljeti manje kad dobijete dijete, ali po pitanju djece morate imati realna očekivanja. Mit da će ga dijete promijeniti, je samo mit.

17.    Nemojte očekivati da se partner mijenja. Mnogo puta žene okrivljuju muškarce za sve loše u njihovoj vezi, ali je promjena pogleda na vašu vezu ono što vam treba, a ne promjena partnera.

18.    Neka vas cijeni. Nemojte čekati spontane komplimente. Recite ponekad lijepe stvari o sebi i neka ih on potvrdi.

19.    Skriveni jad je otrov za svaku vezu. Ako vas nešto muči recite to. Izrazite svoj problem i pitajte ga za rješenje. Nemojte nametati svoja pravila.

20.    Kažnjavanje partnera ne funkcionira. Možda ćete se vi osjećati bolje ako mu očitate lekciju ili ga kaznite na neki način. Puno bolja taktika je da nagrađujete i ohrabrujete ponašanje koje vam se sviđa, a pravite se da ne vidite  i ignorirate ono što vam se ne sviđa.

Izvor: CoverMagazin

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0