5 stvari koje još niste čuli o psima 5 stvari koje još niste čuli o psima
Godinama su tu uz nas, prate nas, vole, čuvaju, zabavljaju. Pas je zaista čovjekov najbolji prijatelj, a prijatelje moramo dobro upoznati Mislili ste da... 5 stvari koje još niste čuli o psima

Godinama su tu uz nas, prate nas, vole, čuvaju, zabavljaju. Pas je zaista čovjekov najbolji prijatelj, a prijatelje moramo dobro upoznati

Mislili ste da dobro poznajete svog malog ljubimca? Razmislite još jednom. Iako drugujemo sa njima već hiljadama godina, neke stvari su nam ostale skrivene.

1.Iste bolesti

Psi su nam, sa jedne strane, mnogo slični. Čak dijelimo i neke bolesti. Pored sličnih zdravstvenih poremećaja, psi na žalost mogu oboleti i od raka. Istraživanja pokazuju da, čak, 6 miliona pasa godišnje dobije ovu bolest.

2.Dijagnoza

Ova njihova sposobnost već je dobro poznata. Da li je to do povezanosti sa vlasnikom ili nekog njihovog posebnog istančanog čula ne zna se, ali psi mogu da osjete kada smo bolesni, posebno kada su u pitanju rak, dijabetes ili epilepsija. Takođe, oni mogu biti dresirani da namirišu rak pluća, dojki, kože, bešike i prostate. Zanimljivo je da psi mogu i do 45 minuta ranije da namirišu epileptični napad.

3.Pametnice

U Asocijaciji psihologa u Americi je prije četiri godine obavljeno istraživanje, koje je otkrilo da psi mogu biti pametni poput bebe od dvije godine. Neke rase mogu da razumiju i do 200 riječi, a među najveće pametnice spadaju koliji, a slijede ih pudlice, ovčari, zlatni retriveri i dobermani.

4.Zavist i krivica

Naučnici su dokazali da psi znaju kada smo nefer prema njima. Brzo shvataju i reaguju kada su lošije tretirani u odnosu na druge pse. Međutim, iako vam se čini da vaši prijekori imaju efekta, griješite – psi ne osjećaju krivicu.

5.Različitosti

Najveća raznolikost vrsta, od svih sisara, prisutna je kod pasa. Zbog toga su dragocjeni genetičarima, koji upoređujući vrste psa posmatraju načine rada gena i specifičnosti.

Izvor: životinje.rs

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0