5 razoga zašto bi trebali da počnete konzumirati organsku hranu 5 razoga zašto bi trebali da počnete konzumirati organsku hranu
Organska hrana je sve češća tema kada se govori o zdravlju i kvalitetnom načinu života, a ipak, malo je onih koji poznaju sve njene... 5 razoga zašto bi trebali da počnete konzumirati organsku hranu

Organska hrana je sve češća tema kada se govori o zdravlju i kvalitetnom načinu života, a ipak, malo je onih koji poznaju sve njene benefite i prednosti u odnosu na neorgansku proizvodnju. Organski tip proizvodnje se odvija prema određenim pravilima koja čuvaju originalnu vrijednost proizvoda bez vještačkih dodataka, pa je organizam pošteđen štetnih djelovanja koja dugoročno nastupaju kao posljedice konzumiranja nezdravih namirnica.

U nastavku donosimo pet razloga zbog kojih bi već danas trebali da uvrstite organske proizvode u svoju prehranu.

#1 Originalan ukus domaćih proizvoda

Intenzivan miris i ukus organske hrane je prvo po čemu ćete je prepoznati. Budući da se ovakva hrana proizvodi bez vještačkih dodataka, njen originalan ukus i miris ostaju očuvani. Već pri prvim zalogajima organski proizvedene voćke osjetićete onaj stari, dobri šmek koji je u samoposluzi gotovo nemoguće pronaći. To je slučaj sa gotovo svim namirnicama ovog tipa – od organskog lešnika, do povrća i mlijeka.

Ovo ujedno znači i više hranjivih sastojaka. U prosjeku, organski proizvedena namirnica sadrži za 20% više gvožđa u odnosu na neorganski proizvod, zatim za 27% više vitamina C i magnezijuma, i 13% više fosfora u odnosu na konvencionalne namirnice.

#2 Briga za životinje i prirodnu sredinu

Organska hrana se proizvodi uz najveću moguću brigu za prirodu i životinje. Poljoprovredne hemikalije, đubriva i pesticidi zagađuju vode i loše utiču na vrijednost plodne poljoprivredne površine, pa se može reći da je zagađenost zemljišta sastavni dio neorganske proizvodnje namirnica.

S druge strane, organska proizvodnja stvara manje smeća, čuva vode i smanjuje eroziju zemljišta. Poljoprivreda bez pesticida je bolja i za ptice i životinje u okolini, kao i za ljude koji borave na ovim farmama. Standardi organske proizvodnje zahtijevaju prije svega kvalitet poizvoda i odgovornost prema životnoj sredini, i efekti ovakvog pristupa su očigledni tamo gdje se praktikuje organska proizvodnja.

#3 Bez GMO i drugih štetnih dodataka

Iako se često može čuti da je genetski modifikovana hrana potpuna bezbjedna, istraživanja pokazuju da GMO ostavlja vrlo ozbiljne, dugoročne posljedice koje se odražavaju kako na samog čovjeka, tako i na njegovo potomstvo. Ovakvoj ishrani se pripisuje odgovornost sa mnoge bolesti, počevši od raka dojke, do autizma i raznih alergija koje su postale dio savremenog života.

Upravo zbog ovog je vrijednost organski proizvedene hrane još veća, jer GMO i hormoni rasta nisu prisutni ni u jednom segmentu proizvodnje, pa je organska hrana u tom smislu najbezbjednije rješenje za kvalitetnu i zdravu prehranu. Ovakva hrana nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima i hemijski prehrambenim aditivima.

#4 Briga oko svake biljke pojedinačno

Nedostatak zaštitnih pesticida čija je upotreba zabranjena u organskoj proizvodnji, nadoknađuje se kombinovanjem poljoprivrednih tehnika koje pospješuju kvalitet proizvoda na prirodan i zdrav način. To podrazumijeva više fizičkog rada i posebnu brigu oko svake biljke koja ulazi u proizvodnju, pa kada kupite organski proizvedenu namirnicu možete biti sigurni da je riječ o pažljivo tretiranim sastojcima koji ni na koji način neće naškoditi vašem zdravlju.

#5 Sertifikovana proizvodnja

Organske proizvode ćete prepoznati po tome što su sertifikovani od strane sertifikacionog tijela koje kontroliše nadležno ministarstvo. Sertifikacija se vrši u skladu sa zakonom, a proizvođač je dužan da na proizvodu istakne nacionalni znak sa vidljivim natpisom “organski proizvod”. Samo ovakvi proizvodi jesu organski, dok druge naznake poput “bio”, “eko” i “prirodno” ne znače da je proizvod organski proizveden.

Organski proizvodi su široko zastupljeni u našoj okolini, pa ih možete pronaći i u marketima, gdje ćete ih prepoznati po prethodno pomenutoj oznaci, ili u specijaliziranim radnjama i organskim pijacama koje će vam samo ovakve proizvode i ponuditi. Prehrana je najbitniji segment zdravlja, pa ukoliko već možete da utičete na njen kvalitet ne oklevajte da to i učinite konzumirajući samo kvalitetne, prirodno dobijene proizvode.

izvor:pozitivne.info/A.D

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0