40 godina Golfa: Evropski prvak 40 godina Golfa: Evropski prvak
Sa 30 miliona proizvedenih jedinica za 40 godina, Volkswagen Golf je nesumnjivo najuspješniji evropski automobil svih vremena. Na svjetskom nivou ispred njega su tek... 40 godina Golfa: Evropski prvak

Sa 30 miliona proizvedenih jedinica za 40 godina, Volkswagen Golf je nesumnjivo najuspješniji evropski automobil svih vremena. Na svjetskom nivou ispred njega su tek Toyota Corolla i Ford F-Series, koji se proizvode 48, odnosno 66 godina…

Prvi serijski model Golfa I sa proizvodnih traka u Wolfsburgu sišao je 29. marta 1974. godine. Nakon nekoliko decenija koje je obilježila Volkswagen “Buba” sa zadnjim pogonom i motorom smještenim nazad, Golf je donio potpuno novu, savremenu prednje pogonsku koncepciju sa poprečno postavljenim motorom smještenim ispred vozača.

Nasljednika legendarne “Bube” koja je proizvedena u 21,5 miliona jedinica, Golfa I, dizajnirali su Giorgio Giugiaro i Volkswagen dizajn. Pred njih je njemački proizvođač svojevremeno postavio nimalo zahvalan zadatak da kreiraju novi model, koji će biti bolji od do tada najuspješnijeg Volkswagenovog automobila “Bube”. Nakon mnoštva koncepata i razmatranja različitih karoserijskih varijacija, Giugiaro je došao do finalnog rješenja modernog i praktičnog kompaktnog automobila, koji će biti komforan u vožnji i jednostavan za proizvodnju i održavanje. Već u septembru 1976. godine Volkswagen je proizveo milionitog “keca”, što je bila najbolja potvrda da je nova zvijezda rođena.

Druga generacija

U augustu 1983. godine Volkswagen predstavlja drugu generaciju Golfa. Sa osjetno većom i komfornijom kabinom bio je to puno ozbiljniji automobil, koji je ponudio mnogo veći komfor i funkcionalnost. Godinu dana nakon predstavljanja Volkswagen je u Golf po prvi put ugradio katalizator, da bi 1986. godine ponudio i ABS, te pogon na sve točkove. U automobilske visine “dvojku” su lansirali njeni 1.6-litarski dizel agregati, dok je kod današnjih kolekcionara jedna od najcjenjenih verzija ovog modela njegova GTI serija. Za razliku od “keca”, Golf II nije imao kabriolet izdanje, te se prodavao u dvije karoserijske verzije sa troje i petoro vrata.

Sigurnost u “trojci”

Treća generacija Golfa predstavljena je u avgustu 1991. godine i sa njom je Volkswagen najavio ulazak u eru sigurnosti. Golf III je bio prvi serijski kompakt sa prednjim vazdušnim jastucima, a njegova karoserija bila je konstruisana po tada najvišim sigurnosnim standardima sa zonama deformacije koje su omogućavale bolju pasivnu zaštitu kabine i putnika. Uz Golf III su vezane i brojne tehnološke novine za tadašnju kompaktnu klasu, poput automatskih klima uređaja i tempomata. Sa serijom III po prvi put je u jedan Golf ugrađen šestocilindarski benzinski agregat VR6, dok je 1991. godine katalizator po prvi put ugrađen i na dizel agregate.

Kamen temeljac

Pod patronatom Hartmuta Warkußa, koji je svojevremeno bio šef dizajna u Volkswagen Groupi, 1998. godine je predstavljena IV generacija Golfa. Njegov dizajn sa kristalno jasnim glavnim svjetlima udario je kamen temeljac za sve buduće modele Golfa i definisao razvoj ovog modela do današnjih dana. Bila je to najuspješnija verzija Golfa, koja je oborila sve proizvodne i prodajne rekorde. Sa “četvorkom” u svijet kompakta Volkswagen je uveo ESC sistem elektronske stabilnosti, ali i predstavio svoj 4Motion pogon na sve točkove sa Haldex kvačilom.

Laserski zavarena karoserija

Sa Golfom V Volkswagen je 2003. godine ponudio novu dimenziju udobnosti i dinamike u vožnji. Aktivna i pasivna sigurnost su podignuti na još viši nivo sa kombinacijom naprednih elektronskih sistema i šest standardnih vazdušnih jastuka sa opcione dvije vazdušne zavjese. Jedan od faktora koji su značajno uticali na pasivnu sigurnost bio je početak primjene laserskog zavarivanja karoserije. Ova novost u proizvodnom procesu omogućila je da se torzijska krutost karoserije poveća za 35 % u odnosu na “četvorku”. Zadnje vješanje kod “petice” umjesto polukrute osovine je dobilo savremenu i efikasniju multilink koncepciju, koja je značajno unaprijedila dinamiku vožnje, ali i udobnost. Po prvi put u kompaktnoj klasi je ponuđen sedmostepeni automatski DSG mjenjač, uvedena su bi-xenon svjetla i električno pokretani stakleni panoramski krov.

Prelazna “šestica”

Kao Golf sa najkraćim stažom, VI generacija je ujedno i “naslabije” prodavani Volkswagenov kompakt. Za četiri godine od 2008. do 2012. “šestica” je proizvedena i prodata u 2,85 miliona primjeraka. S obzirom da je bila zasnovana na istoj platformi kao i “petica”, mnogi ovaj model smatraju prelaznim, a ne potpuno novim. No, i kao takva “šestica” je postigla napredak na gotovo svim poljima u odnosu na peticu. Primjera radi, na Euro Ncap testu sigurnosti ovaj Golf je dobio veoma visoke ocjene sa maksimalnih pet zvjezdica. Sa ovom generacijom Golfa sve zapaženiju ulogu počinju dobijati TSI turbobenzinski agregati, koji su predstavljeni u 1.2, 1.4 i 2.0 benzinskim jedinicama.

Nova platforma

Aktuelna sedma generacija Golfa predstavljena je 4. septembra 2012. godine. Riječ je o potpuno novom modelu, koji je zasnovan na Volkswagenovoj MQB platformi. Savremena osnova omugućila je 100 kg manju težinu u odnosu na prethodnika šeste generacije, ali i bolju ekonomičnost. Potrošnja goriva smanjena je za 23% u odnosu na “šesticu”, a najštedljiviji model u gami je postao TDI BlueMotion model sa prosječnom potrošnjom od samo 3,2 litre na 100 km uz emisiju CO2 od 85 g/km. Volkswagen je Golf VII naoružao sa pravom malom armijom naprednih elektronskih sistema, koji su na nekim tržištima dostupni kroz standardnu, a na nekim kroz dodatnu opremu. Golf VII je prvi Volkswagenov kompakt, koji je dostupan sa dvije vrste zadnjeg vješanja. Sa početnim agregatima Golf dolazi u kombinaciji sa zadnjom polukrutom osovinom, dok se kod modela sa jačim motorima pozadi nalazi savremeni multilink. Velike nade Volkswagen polaže i u električni e-Golf sa dometom od 190 km, te hibridnu verziju GTE, koja teoretski ostvaruje prosječnu potrošnju od 1.5 litara, a u potpunom električnom modu može da prevali 50 km.

Do ljeta 2013. godine Volkswagen Golf je proizveden u 30 miliona primjeraka, čime je postao najuspješniji model njemačkog proizvođača. Sedma generacija Golfa se danas proizvodi u Volkswagenovim tvornicama u Wolfsburgu (Njemačka), Zwickau (Njemačka), Foshanu (Kina) i Pueblu (Meksiko).

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0