Tanovićev Film U Konkurenciji za Zlatnog Medvjeda Tanovićev Film U Konkurenciji za Zlatnog Medvjeda
  Na ovogodišnjem Berlinalu, koje će biiti otvoreno 7. februara, biće prikazano više od 400 filmova. U konkurenciji za Zlatnog ili Srebrnog medvjeda biće... Tanovićev Film U Konkurenciji za Zlatnog Medvjeda

 

Na ovogodišnjem Berlinalu, koje će biiti otvoreno 7. februara, biće prikazano više od 400 filmova. U konkurenciji za Zlatnog ili Srebrnog medvjeda biće 19 filmova. Dieter Kosslick je u Berlinu predstavio program festivala koji čine uglavnom filmovi koji govore o realnosti života u svim slojevima društva.

Ovogodišnji predsjednik žirija je kineski režiser Vong Kar Vai. Već je poznato da će počasnog Zlatnog medvjeda ove godine dobiti francuski autor Claude Lanzman (film “Shoa”). Isabella Rossellini i Rosa von Praunheim će dobiti “Kameru Berlinala”. Osim toga je najavljen dolazak brojnih zvijezda filma: Nicolas Cage, Catherine Deneuve, Jude Law, Jeremy Irons, Juliette Binoche, Julie Delpy ili Holly Hunter su samo neke od poznatih ličnosti koje će se naći u Berlinu od 7. do 17. februara.

Pojedinci protiv sistema

Danis Tanović je već bio gost Berlinala na diskusiji Talent Campus (2011.) Danis Tanović je već bio gost Berlinala na diskusiji Talent Campus (2011.)

Borba “pojedinaca protiv nemilosrdnih sistema” će biti tema brojnih filmova koji će se prikazati u okviru takmičarskog programa, najavio je Kosslick. Među njima je 17 svjetskih premijera.

Tu se našlo i djelo Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” (“An Episode in the Life o an Iron Picker”). Riječ je o priči o životu romske porodice u kojoj se skupljač otpada Nazif bori za preživljavanje.

U filmu Malgoske Szumowske iz Poljske “U ime…” govori se o jednom svešteniku homoseksualcu, a u djelu rumunskog režisera Calina Petera Netzera o porodici jedne žrtve nesreće, koja se bori protiv korupcije u ovoj državi jugoistočne Evrope.

Festival otvara kineski film

Ovogodišnje Berlinale će otvoriti film “Veliki majstor” režisera (i predsjednika žirija) Vong Kar Vaia, što je priznanje ovom “majstoru filmova o ubilačkim misijama” naglasio je Kosslick.

  Scena iz filma “Epizoda u životu berača željeza”

Osim Kar Vaia u žiriju se nalaze danska režiserka Susanne Bier, njemački autor Andreas Dresen, autorka iz SAD Ellen Kuras, iranska režiserka Shirin Neshat, američki glumac Tim Robbins i grčka producentica Athina Rachel Tsangari.

U glavnom programu se nalaze 24 djela, a pet je izvan konkurencije. Na ovom festivalu prikazaće se preko 870 filmova. Dodjela nagrada je planirana za 16. februar.

Autor: Azer Slanjankić (epd)

Odgovorni urednik: Svetozar Saviä

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0