3 koraka da se pripremite za zdravu jesen 3 koraka da se pripremite za zdravu jesen
Jesen samo što nije stigla. Šortsevi i kupaći kostimi vraćeni su u ormare. Bicikli su zaključani u garaže, a tamo je možda ostala i... 3 koraka da se pripremite za zdravu jesen

Jesen samo što nije stigla. Šortsevi i kupaći kostimi vraćeni su u ormare. Bicikli su zaključani u garaže, a tamo je možda ostala i vaša motivacija za aktivnost i održavanje zdravlja. Ne mora da bude tako. To što se jesen približava ne znači da bi trebalo da prestanete da mislite na svoje zdravlje i da nemate fizičku aktivnost.

VJEŽBANjE 

Jasno je da rutina vježbanja u toku ljeta i proljeća ne može biti primenjana na jesen jer vrijeme to ne dozvoljava.

Pored toga, ko misli na vježbanje kada je napolju hladno i mutno? Međutim, redovna fizička aktivnost će vas oraspoložiti, a u jesen će vam zapravo i lakše pasti jer su temperature niže.

Prošetajte sami, sa djecom ili sa mužem. Sagorjećete kalorije, ubrzati krvotok i osvježiti srce i pluća, a šetnja je dobra i ako želite da se izborite sa stresom. Za intenzivnije vježbe provedite malo više vremena zagrijevajući se prije nego što izađete na hladnoću.

ISHRANA 

Tačno je da mnogi dobiju nekoliko kilograma u ovo doba godine.

To se dešava djelimično zbog naše tendencije da se ljeti hranimo zdravije nego u toku drugih godišnjih doba.

Ljeti unosimo više voća i povrća, ali u jesen ponovo razvijamo naklonost prema masnoj hrani. To što smo manje aktivni, još jedna je od stvari koje dodatno utiču na povećanje tjelesne težine u ovom periodu.

Kako biste izbjegli da se ugojite nekoliko kilograma, trudite se da jedete mnogo jabuka, bundeva i zeleniša – sve ono što je sezonsko i zdravo.

IMUNITET

Obična prehlada je veoma zarazna – možete se zaraziti putem vazduha ili je pokupiti sa neke zaražene površine, pa protrljati rukom oko, nos ili usta.

Ali pored uobičajenog pranja ruku, postoji mnogo načina da ojačate svoj imuni sistem.

Kako bi imuni sistem dobro funkcionisao, morate imati dovoljno sna. Bilo bi dobro da uvijek liježete u isto vrijeme i da spavate od sedam do osam sati. Visok nivo stresa takođe pogoršava stanje imunog sistema, pošto se ljudi koji su dugo pod stresom lakše razboljevaju kada su izloženi virusima.

Kako biste izašli na kraj sa hroničnim stresom meditirajte svakodnevno.

Još jedan od načina da ojačate imuni sitem tokom sezone gripa i prehlada jeste da se pridržavate svoje redovne rutine vježbanja. Pored toga što vam pomaže da ostanete u formi, vježbanje ojačava i imuni sitem.

Izvor: Žena | Blic.rs 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0