Turističke atrakcije BiH Turističke atrakcije BiH
Postoji mnogo fascinantnih destinacija u cijeloj Bosni i Hercegovini podesnih za sve vrste turista. Ovdje se dobije ono najbolje od svega. Najinteresantnija i najatraktivnija... Turističke atrakcije BiH

Postoji mnogo fascinantnih destinacija u cijeloj Bosni i Hercegovini podesnih za sve vrste turista. Ovdje se dobije ono najbolje od svega. Najinteresantnija i najatraktivnija mjesta u Bosni i Hercegovini predstavljaju čudesan spoj kulturnog i prirodnog naslijeđa. Skoro je nemoguće razdvojiti ih, jer su kultura i tradicija ove zemlje procvjetale upravo iz predivne i netaknute prirode.

 

Sarajevska Baščaršija
Možda je nekim posjetiteljima teško izgovoriti riječ Baščaršija, ali svakako vrijedi pokušati, jer je Baščaršija zasigurno jedan od najimpresivnijih i najšarmantnijih trgovinskih centara u zemlji. Bašaršija je mjesto za trgovinu i susrete već od 15. vijeka jer su se karavani iz Azije, Dubrovnika i zapada ovdje sastajali da bi trgovali svojom robom.
Stari most u Mostaru
Stari most je možda najreprezentativniji primjer otomanske kreativnosti i dalmatinskog zidarstva na zapadnom Balkanu. Ova predivna kamena struktura ne samo da spaja istočnu i zapadnu stranu smaragdne Neretve, već i simbolizira raskršće istočne i zapadne civilizacije.
Neum na sunčanom Jadranu
Premda samo krajičak prelijepog Jadrana, Neum je postao poznato primorsko odmaralište. Idealno lociran između Splita i Dubrovnika i veoma blizu Mostara i Međugorja, Neum je mjesto za sunce i zabavu sa veoma pristupačnim cijenama.
Nacionalni Park Sutjeska
Poznat u području po velikoj bici u Drugom svjetskom ratu kada su partizani pobijedili mnogobrojnu njemačku vojsku, ovaj park je također dom jednoj od posljednjih prašuma – Perućici. Uz najviši bh. vrh (planina Maglić, 2,386 m), ovo je raj za planinare, šetače i ljubitelje prirode.
Međugorje
U ranim 1980-im nekoliko tinejdžera je vidjelo ukazanje Djevice Marije. Otada, ovaj uspavani hercegovački kraj se transformirao u jedno od najvećih katoličkih hodočašća u svijetu.
Tekija (Blagaj)
Ova derviška tekija iz 16. vijeka simbolizira harmoničnu egzistenciju čovjeka i prirode. Ova zadivljujuća građevina je podignuta na mjestu najvećeg izvora u Hercegovini koji protiče iz pećine iz dubine od 200 metara u stijeni.
Jahorina
XIV Zimske olimpijske igre su odavno završene, ali su padine još uvijek ostale kao i skijanje olimpijskim stilom.
Bjelašnica
Ova olimpijska planina se također ubrzano budi. Ovo je bilo mjesto za muški slalom i najizazovnija je skijaška staza u zemlji. Pored ove staze tu su i one ne toliko posjećene ali zato idealne za cross country, kao i za hiking koji se može upražnjavati preko cijele godine, kao i biciklizam i seoski turizam u tradicionalnim planinskim selima.
Travnik
Poznat po piscu nobelovcu Ivi Andriću, ovaj otomanski gradić još uvijek najbolje predstavlja ono što se jednom nazvalo evropskim Istanbulom. Stara džamija i tvrđava koja krasi nebeski krajolik su impresivne koliko i bosanska arhitektura u svojoj punoj originalnosti koja ovom gradu daje poseban šarm. Nedaleko od Travnika nalazi se skijaško odmaralište Vlašić – raj za snowboardere i mjesto za uživanje u predivnoj prirodi.
Vodopadi Kravice
Rijeka Trebižat je kreirala predivan zeleni pojas usred kraškog krajolika zapadne Hercegovine. Ovaj zadivljujući vodeni luk širine preko 100 metara se obrušava sa visine od preko 26 metara stvarajući zadivljujući prizor uz veliki huk i rosnu kišu. Vodopad Kravice su idealno mjesto za piknik ili plivanje i pružaju jedan od najslikovitijih pejzaža u Hercegovini.
Manastir Tvrdoš
Tvrdoš je pravoslavni manastir iz 14. vijeka koji se nalazi blizu predivnih gradova Trebinja i Dubrovnika. Freske su među najboljima u području, a u samom manastiru se nalazi nekoliko ikona iz 5. i 6. vijeka.
Kraljeva Sutjeska
Ovaj stari gradić, kao posljednje sjedište srednjevjekovnog bosanskog kraljevstva, bedem je stare bosanske historije. Posjeta srednjevjekovnoj tvrđavi, franjevačkom samostanu i jednoj od najstarijih džamija u zemlji pružaju jedinstveno i rijetko iskustvo koje se danas teško može naći bilo gdje drugo u Evropi.
Jajce i Plivsko jezero
Jajce je bilo posljednje odbrambeno uporište prije pada pod vladavinu Otomanskog carstva 1528. godine. Poznat po masivnom vodopadu koji krasi srce grada, Jajce takođe predstavlja višeslojnost historije ovog područja – od tragova Ilira i Rimljana do spektakularnih bosanskih i otomanskih građevina. Plivsko jezero također nudi veoma kvalitetno mušičarenje, kao i mnoge druge sportove na vodi.
Tragovima Bosanskog kraljevstva
Čajengrad (Visoko), Vranduk (Zenica), Bobovac (Vareš), Kraljeva Sutjeska (Kakanj), Maglaj, Tešanj, Fojnica, Travnik, Prusac, Jajce

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0