24 poruke iz “Ratova zvijezda” koje vrijede u stvarnom životu 24 poruke iz “Ratova zvijezda” koje vrijede u stvarnom životu
Važnost pravog prijateljstva koje vodi kroz život: Da prijatelje nikada ne treba iznevjeriti jedna je od životnih lekcija kojima poučavaju filmovi “Ratovi zvijezda” Specijalni... 24 poruke iz “Ratova zvijezda” koje vrijede u stvarnom životu

Važnost pravog prijateljstva koje vodi kroz život: Da prijatelje nikada ne treba iznevjeriti jedna je od životnih lekcija kojima poučavaju filmovi “Ratovi zvijezda”

Specijalni efekti, fantastična bajka i šaroliko društvo izvanzemaljaca privukli su gledatelje “Ratova zvijezda”. No snažne životne pouke koje su im se usjekle u sjećanje, često snažnije nego bilo što što su ih o životu pokušavali naučiti roditelji, razlog su zašto osvajaju poklonike i nakon 25 godina.

– Jedna od poruka koje su mi se usjekle u pamćenje je da nikad ne napuštam prijatelje – kaže Frank Gallo, investicijski savjetnik koji je pouke koje je zapamtio iz “Ratova zvijezda” pretočio u blog u kojem savjetuje ulagače na tržištu. Han Solo i Chewbacca nisu se morali vratiti da bi pomogli Lukeu da raznese svemirsku postaju Zvijezdu smrti.

Luke, Leia, Chewbacca i Lando nisu morali riskirati život da spase Hana iz kandži Jabbe the Hutta. Nisu morali, ali svi su to učinili, bez obzira na rizik. Jer prijatelje u nevolji se ne ostavlja.

1. Ustrajte u snovima i ostvarit ćete još više

Scena u kojoj Luke sjetno gleda u nebo i čezne napustiti imanje strica te se priključiti pobjedničkoj floti još je jedan poučak “Ratova”. Luke uspijeva ostvariti i više od toga, što nas uči da treba imati snove i raditi na njihovu ostvarenju.

2. Za sve postoji pravo vrijeme

Na primjer, Luka zanemaruje savjet da nastavi trenirati i odlazi se suočiti s Darthom Vaderom, što nije bila dobra odluka. Tek kad je naučio ono što je morao, mogao se uspješno suočiti s Darthom Vaderom i Carem.

3. Djeca ne moraju ponoviti pogreške roditelja

Iako od roditelja mnogo toga nasljeđujemo, na kraju imamo slobodu izbora. Luke to, na primjer, pokazuje u “Povratku Jedija”, kada odbija prijeći na tamnu stranu i zauzeti očevo mjesto na Carevoj strani.

4. Nikad nije prekasno da se promijenimo

Mnogi smatraju da je saga kulminirala u trenutku kada je Vader poštedio Lukea. Taj trenutak pokazuje da ne treba izgubiti vjeru u dobro u ljudima. Bez obzira na pogreške ili zlodjela, svatko se može promijeniti ako dopusti da prevlada dobro.

5. Ne sudite prema izgledu

Kad Luke prvi put sreće Yodu, doživljava ga kao mršavo i slabašno stvorenje. Poslije shvaća da je to jedan od najboljih ratnika Jedija. Tek kad prestanemo suditi knjigu po koricama, možemo ispravno procijeniti ono ispred nas.

6. Kamo god otišli, problemi su isti

Napredna tehnologija i životni standard u “Ratovima zvijezda” bili su impresivni, no tržište rada bilo je slično našem. Oni koji su se domogli basnoslovnih ugovora s Carem, koji je tražio lovce na glave, najbolje su prošli ne pitajući se za moralnost.

7. Ponekad pustite da pobijedi slabiji

Wookiji znaju biti nezgodni ako izgube u šahu pa ih je bolje pustiti da pobijede. To pravilo vrijedi i u životu, a najbolje ga shvaćaju roditelji četverogodišnjaka, kojima ponekad treba pustiti da pobijede jer još nisu naučili prihvatiti gubitak.

8. Najgori neprijatelj čuči u vama

Kad Luke ulazi u zabranjenu špilju na Dagobahu, Yoda mu kaže da je najgore s čime će se suočiti njegov unutarnji strah. Neprijatelji ne dolaze iz nekoga vanjskog svijeta, nisu varalice koje susrećemo, oni su samo odraz pogrešaka naše prirode.

9. Želja za moći i vlašću kvari ljude

Anakin Skywalker ima dobre namjere i jedan je od najmoćnijih Jedija. No uz moć dolazi i bahatost – smatra da je iznad zakona te misli da bi pod njegovom vlašću stvari bile bolje. To ga odvodi na tamnu stranu.

10. Svatko ima nekoga kome nešto znači

I najuvrnutije, deformirane i zločinačke likove netko može voljeti takve kakvi jesu, čak i ako se ne slažu s njim. Svatko je nečije dijete i loši potezi ne mogu biti dovoljni da nekoga odbacimo samo zbog toga.

11. Ne pokušavajte – učinite nešto ili nemojte

Kada donesete jasnu odluku o tome hoćete li nešto učiniti ili ne, ta odluka dobiva snagu i veća je vjerojatnost da ćete je i ostvariti – dobiti one stvari koje priželjkujete ili uspjeti u onome što ste pokrenuli.

12. Netko će uvijek biti protiv vas

Nije važno tko ste i za što se zalažete, netko će uvijek biti protiv vas. Koliko god se trudili i nastojali ugoditi svima oko vas, netko će uvijek misliti da vaši potezi nisu u redu i neće se složiti s njima. Ključ je u tome da jačate samopouzdanje i da u takvim situacijama budete što sigurniji u to da je to što radite ispravno s vašeg stajališta.

13. Sve bolje miriše izvana

Kopanje po nekim stvarima je kao da rastavljate prešu za smeće da biste otkrili kako djeluje. A jedino što ćete, baveći se takvim stvarima, otkriti na kraju je da neke stvari puno gore smrde izbliza.

14. Vodite računa o imenima

Živite li na nečemu što se zove “Zvijezda smrti”, sami ste tražili da vas raznesu, kao što je to ustanovio Darth Vader. Iako se vjerojatno nećete naći u sličnoj situaciji, vodite računa o tome kakvo ime dajete tvrtki, djetetu ili ljubimcu.

15. Ponekad morate zvati plaćenike

Čak i veliki Lord Sith ne može biti na više mjesta odjedanput, zbog čega se ponekad morate udružiti s drugima. Nema sramote u tome da potražite sposobne pomoćnike jer svakom katkad treba pomoć.

16. Ponekad je bolje izbjeći rasprave

Na početku filma “Fantomska prijetnja”,  nad galaksiju se nadvio nemir zbog mogućeg rata u vezi slobodne trgovine. Pregovori nisu dali rezultata, a Darthu Vaderu trebalo je deset minuta da riješi problem.

17. Ako nekoga srušite, mogao bi ojačati

Imajte na umu da protivnik kojemu zadate snažan udarac može skupiti snagu i ustati da bi se nastavio boriti. Oni koji su spremni umrijeti za svoj cilj postaju legende. Ne podcjenjujte tu snagu.

18. Istina ovisi o kutu gledanja

To je Obi-Wan rekao Lukeu kada ga je pitao zašto nije priznao istinu o Darthu Vaderu. Istina je osjetljivo pitanje i o kutu gledanja ovisi hoćete li nekog smatrati pozitivcem ili negativcem.

19. Strah i ljutnja vode na mračnu stranu

Čak i ako imate dobre razloge da se naljutite, vaš bijes samo će nahraniti tuđu negativnost, a vi ćete se morati nositi sa svojom tamnom stranom. Smirite se. Pobijediti zlo možete jedino ako ste mirni.

20. Svakom treba pružiti drugu priliku

Iako je uništavao čitave planete, Darth Vader je na kraju stao na sinovu, a ne na stranu Carstva i tako se iskupio. Možda ste u životu počinili velike pogreške, no nikad nije kasno za promjenu.

21. Platite račune da budete mirni

Iako je Han Solo jedan od junaka serijala, a Jabba the Hutt jedan od negativca, Han je svejedno trebao platiti ono što mu je dugovao. Tako bi izbjegao probleme u koje se uvalio.

22. Svijet je malen, a tako i galaksija

Iako se radnja filmova proteže u čitavoj galaksiji, sudbine njegovih junaka međusobno su isprepletene. Stoga pazite na svoju reputaciju i ne rušite mostove – nikada ne znate kad će vam zatrebati.

23. Pronađite mentora i slušajte ga

Svaki Jedi ima svog učitelja kao što je Yoda ili Obi-Wan Kenobi. Stoga potražite svog – ljudi koji posjeduju široko znanje o nečem često vole davati savjete i pomagati drugima da se razviju.

24. Brzi rezultati nisu uvijek poželjni

Iako je tamna strana “brža” ispočetka i daje spektakularnije rezultate, to poslije dolazi na naplatu. Slično je u životu – budite oprezni kada vam netko nudi brzo bogaćenje ili brzo mršavljenje jer sigurno postoji neka “kvaka”.

24sata.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0