20 stvari koje treba uraditi sa 30 godina da bi vam bilo sjajno sa 50 20 stvari koje treba uraditi sa 30 godina da bi vam bilo sjajno sa 50
Sajt Quora je sproveo istraživanje u kojem pitao pedesetogodišnjake kakve bi svete dali ljudima u tridesetim. Ispostavilo se da su njihovi saveti vrlo jednostavni,... 20 stvari koje treba uraditi sa 30 godina da bi vam bilo sjajno sa 50

Sajt Quora je sproveo istraživanje u kojem pitao pedesetogodišnjake kakve bi svete dali ljudima u tridesetim. Ispostavilo se da su njihovi saveti vrlo jednostavni, a u isto vreme veoma mudir. Evo dvadeset saveta za bolji život od ljudi koji imaju ogromno iskustvo.

1. Nemojte pušiti. Ako pušite, odmah prestanite. “Molim vas, prestanite da pušite ili barem počnite da razmišljate o tome,” rekla je jedna osoba. Cigarete su skupe, užasno smrde i 100% su šanse da vam izazovu neki zdravstveni problem.

2. Koristite kremu za sunčanje. Da li ste spremni da zarad lepog tena za dvadesetak godina imate duboke bore? Ako jeste, pržite se na suncu bez zaštite.

3. Počnite da štedite novac, čak i ako su to sitne sume novca. Znam da je predlog dosadan, ali je vrlo koristan. Većina tridesetogodišnjaka ima solidne prihode, a relativno male troškove (krediti, školarine…), pa je korisno da se nešto ostavi za crne dane.

4. Održavajte (ili popravite) odnose sa roditeljima i braćom i sestrama. Čak i ako imate komplikovane odnose pune snažnih emocija, vrlo je važno da održavate vezu sa njima. Porodične veze su vrlo važne. Pre ili kasnije ćete shvatiti da je porodica najvrednija stvar na svetu.

5. Skupljajte sećanja, a ne stvari. Čovek je zbir svojih iskustava. Nemojte da se probudite sa 50 godina i shvatite da ste život proćerdali skupljajući stvari. Sećanja ne gube na vrednosti i niko vam ih ne može ukrasti.

6. Budite darežljivi. Dajte drugima kako biste osetili radost davanja. Šta god da dajete, dajte to od srca i ne očekujte ništa zauzvrat.

7. Počnite da se bavite sportom. Odmah počnite da budete fizički aktivni, onda ćete biti mnogo zdraviji u pedesetim.

8. Naučite da budete zahvalni na onome što imate. Sreća je važnija od uspeha. Ako ste zadovoljni onim što imate, bićete srećniji, bez obzira što niste milioner.

9. Ne odlažite realizaciju svojih planova. Želite da kupite kuću? Imate decu? Napišete knjigu? Upišete kurs italijanskog? Promenite posao? Naučite da vozite rolere? Pokrenete sopstveni posao? Onda počnite danas. Odlaganje vas neće nigde odvesti, a stvarno je istina da vreme brže prolazi kad uđete u tridesete. Sada je pravo vreme da ispunite svoje snove.

10. Spavajte. Idite na spavanje i budite se u isto vreme.

11. Brinite se o svojim zubima. Idite redovno kod zubara. Karijese sredite čim se pojave. Problemi sa zubima se samo gomilaju sa godinama. Krunice i veštačke vilice su neprijatne i skupe.

12. Budite radoznali. Izađite iz kuće i upustite se u avanturu. Povedite drage ljude sa sobom, slikajte se, napravite zajedničke uspomene. Treba se setiti nečega što će vam izmamiti u starosti.

13. Prestanite da jedete nekvalitetnu hranu. Možda i zaradite puno novca u mladosti, ali zdravlje ne možete.

14. Pročitajte barem 10 knjiga godišnje. Mozak raste celog života, hranite ga kvalitetnim sadržajima.

15. Naučite da meditirate. Od toga ćete imati mnogo koristi, za to vam ne treba puno vremena, a promene u vašem životu će biti neverovatne.

16. Putujte koliko god i gde god možete. Ništa ne utiče tako dobor na lični razvoj kao putovanja. Upoznaćete nove ljude, videti nova mesta, počećete da razmišljate na drugačiji način.

17. Prestanite da se poredite sa drugima. Kad uđete u pedesete, biće vam sasvim svejedno kakav utisak ostavljate na druge. Nađite svoj put. Budite jaki.

18. Vodite dnevnik. Definitivno ćete zaboraviti mnoge lepe stvari koje su vam se u životu desile. Vaši dnevnici će vas zabaviti i raznežiti u zrelom dobu.

19. Čuvajte prijatelje. Birajte sa kim se družite, koji predstavljaju podsticajno okruženje za vas i sa kojima iskreno uživate. Čuvajte ih, provodite vreme sa njima, budite uz njih u njihovim važnim trenucima.

20. Skućite se. Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti, ali će vam u 50im biti potrebna sigurnost koju pruža vlastiti dom.

Izvor:Family

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0