20 godina poslije: Mostar treba biti grad jedinstven za sve 20 godina poslije: Mostar treba biti grad jedinstven za sve
Izložba fotografija ”Mostar – 20 godina poslije”, autora Adamira Jerkovića, otvorena je danas u JU ”Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” u Sarajevu,... 20 godina poslije: Mostar treba biti grad jedinstven za sve

Izložba fotografija ”Mostar – 20 godina poslije”, autora Adamira Jerkovića, otvorena je danas u JU ”Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” u Sarajevu, u organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, i bit će postavljena 14 dana.

Izložba je postavljena povodom 20. godišnjice stradanja grada Mostara, a govori o sporom procesu obnove tog grada.

Jerković je kazao da je izložba postavljena četvrti put u BiH te da predstavlja podršku Mostaru i Mostarcima i svim ljudima dobre volje da bi prevazišli podjele i počeli s procesom reintegracije koji bi mogao dovesti do obnove infrastrukture i ukupnog života.

Izložene su 23 fotografije koje su ranije bile postavljene u Mostaru, Tuzli i Zenici i u nekoliko turskih gradova, a poslije Sarajeva će ići u Goražde.

Jerković je podsjetio da je u Mostaru vođen težak hrvatsko-bošnjački rat s velikim posljedicama koje i danas opterećuju taj grad. Smatra da su gotovo dvije decenije i više nego dovoljne da rekonstrukcija porušenih objekata i zgrada bude neometana.

U Mostaru su teško oštećeni brojni spomenici kulture, 18 godina poslije sukoba grad nije dovoljno obnovljen, a još gore je što je podijeljen na nacionalnoj osnovi”, kazao je Jerković te dodao da dvije strane u Mostaru koje povezuje novi Stari most ne vide istim očima.

Naglasio je da su u gradu na Neretvi podjele uočljive te da taj grad treba postati i hrvatski i srpski i bošnjački ponos.

1450904_740234836005609_863158900_n

Prilikom dolaska u Mostar točno se zna da li je hrvatski ili bošnjački dio grada, granice trebaju biti izbrisane, a Mostar jedinstven za sve’‘, zaključio je direktor Arhiva i autor izložbe Adamir Jerković

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0