18. Jazz Fest Sarajevo: Čudesni vokali i sjajni gitaristi 18. Jazz Fest Sarajevo: Čudesni vokali i sjajni gitaristi
Treća noć Jazz Festa bila je rezervirana za još jednog dobitnika Grammya (2005. za najbolji suvremeni jazz album ”Unspeakable”), cijenjenog američkog maga gitare Billa... 18. Jazz Fest Sarajevo: Čudesni vokali i sjajni gitaristi

Treća noć Jazz Festa bila je rezervirana za još jednog dobitnika Grammya (2005. za najbolji suvremeni jazz album ”Unspeakable”), cijenjenog američkog maga gitare Billa Frisella.

Šezdesettrogodišnji čikica dobroćudnih crta lica ima iza sebe bogatu karijeru introspektivnog glazbenika koji se ne izražava riječima, već sviranjem i kojemu, pored jazza, nisu nimalo strani rock, country i blues valeri.

Frisell je gitarist stare škole, sklon korištenju raznovrsnih efekata koji u njegovim rukama bez iznimke zvuče suptilno i nježno. Uvijek je posjedovao duboko poštovanje prema melodiji kojoj se klanjao kao najvećoj ljepoti u muzici. Nakon pedeset godina sviračkog staža poželio je snimiti album neprolaznih klasika, pjesama koje su utjecale na njegov glazbeni izričaj i tako je svjetlo dana ugledao album “Guitar in the space age!” (sve sa uskličnikom na kraju). Među 14 kompozicija probrani su standardi šezdesetih – poput ”Messin’ with the Kid”, ”Baja”, ”Rumble” i ”Tired of waiting for you”. Valja istaći da je CD u opticaju tek mjesec pa nam, i u Frisellovom slučaju, Jazz Fest nudi frišku robu. Album je i pored dubokog zaranjanja u strukturu svake kompozicije vrlo lagan za slušanje, lepršav i prijemčiv, pa je i koncert bio upravo takav.

Nesvakidašnja energija jazz guerille

Uz maestra Frisella na sceni je još jedan izvrstan gitarista, Greg Leisz, koji malo svira pedal steel, a malo električnu gitaru. Ozbiljan je, koncentriran i svaki zadatak, bilo da je riječ o solu ili o pružanju potpore Frisellu, iznosi maksimalno profesionalno. Basist Tony Scherr i bubnjar Kenny Wollesen su na razini zadatka, sigurni i postojani. Četvorka funkcionira u savršenom skladu, kao kompaktan bend čiji se članovi sporazumijevaju migom i pogledom. Mala zamjerka leži u činjenici da se više gledaju međusobno nego što se trude uspostaviti kontakt s publikom. Naklon, osmijehe i poglede prema sali dobili smo tek na kraju planiranog seta pjesama. Na bis smo prvo dobili očekivanu ”Surfer Girl”, koje nije bilo u prethodnom dijelu, i ponovljenu ”Telstar”.

Ali noć još nije završila. Dio publike koji je prošetao do Monumenta prisustvovao je nesvakidašnjoj energiji koju su zajednički emitirali sarajevski jazz guerillci, mlađahni učesnici Music Meetinga i iznenadni ali više nego dobrodošao gost za bubnjevima Terreon Gully. Kakav je to bio session, kakva je to bila magija znaju samo sretnici koji nisu otišli na počinak nakon Frisellovog koncerta. Svirati sa Gullyem bijaše poslastica za Darka Poljaka, Dinu Šukala, Adisa Sirbubala i Edvina Hadžića. Počašćeni su bili i rado slušani gosti iz Makedonije, Trajče Velkov i Kiril Kuzmanov te mladi beogradski akademac, trubač Nikola Mirosavić, koji su također dijelili binu sa majstorom palica. Ono malo noći što je preostalo za spavanje isteklo je u radosnom iščekivanju dana velikih vokalista.

Blizanci Teofilović, Ratko i Radiša, vlasnici anđeoskih glasova, čuvaju i oplemenjuju tradiciju izvorne narodne muzike Balkana već dvadesetak godina. Pronalaze poluzaboravljene pjesme i vraćaju ih u život prezentirajući publici dvoglasno, a nešto rjeđe i unisono, pjevanje od kojeg staje pamet. Upitani od učesnika Music Meetinga da li pjevaju iz grla ili iz dijafragme, nisu znali odgovoriti. Valjda zato što pjevaju iz duše i iz čiste ljubavi prema milozvučju drevnih napjeva, čini se da to rade bez trunke napora i da glasovi iz njih naprosto izlaze sami. Ljepota zvuka koju proizvode čini se nadnaravnom. Kao da dopire iz snova, iz neke druge dimenzije u kojoj je sve perfektno, svi se vole i izgaraju u vatri najljepših emocija. Braća Teofilović djeluju kao jedna duša koja je igrom slučaja nastanila dva tijela pa se nekim čudom oglašava dvoglasjem. Uz njih je, i na sceni i na CD-u ”Vidarica”, Miroslav Tadić, gitarist koji zvuči kao orkestar. Dva anđela i dvoručni orkestar na bini Bosanskog kulturnog centra posuli su prisutne čarobnim prahom i prenijeli ih u ljepši svijet.

Milozvučna ljepota

Nastup je započeo pjesmom ”A što ti je, mila kćeri” na koju su slušatelji prvo zanijemjeli, pa prestali disati, pa možda i  suzu pustili, pa frenetičnim aplauzom koji je trajao i trajao nagradili umjetnike na sceni. Dirnuti ogromnom količinom odobravanja, poštovanja i divljenja koja je do njih prostrujala iz sale, nisu mnogo govorili. Posvetili su se onome što najbolje rade i uzvratili toliko milozvučne ljepote da je naprosto bilo šteta što se prelijepe emocije ne mogu konzervirati i sačuvati za neke buduće dane i konzumirati po potrebi. Naravno, u takvim se slučajevima može poslušati zvučni zapis, ali nedostaje neposredna interakcija od koje ”Navali se Šar-planina”, ”Sedna baba da večera” ili ”Gusta mi magla padnala” prestaju biti tek pjesme i postaju živo tkivo u kojem su receptori slušatelja u stalnoj interakciji sa glasovima, licima, grudima i raširenim rukama braće Teofilović i razigranim prstima Miroslava Tadića. Činilo se da je koncert završio u treptaju oka i da je cijeli bio samo jedan dah. Moglo se samo ispljeskati dlanove dotle da bride jer drugog načina da se kaže hvala za ovakvu ljepotu nije bilo.

Dobro bi došla tajna ”reset” tipka da se čovjek može u trenu mentalno prebaciti u sasvim drugi fah. Dianne Reeves, vlasnica četiri Grammy nagrade za najbolji jazz vokal, zaslužuje punu, netaknutu pozornost publike. Poznata je kao izvođač koji je uživo još bolji nego na studijskim snimcima jer živahno i energično komunicira s jedne strane sa publikom, a s druge sa svojim bendom koji doživljava kao obitelj, improvizira i zabavlja i samo sebe i publiku. S njom su vješti gitarist Romero Lubambo, kako ona kaže brat od druge majke, dinamični basist Reginald Veal, te simpatični bubnjar Terreon Gully kojeg smo jedva čekali ponovno čuti. Posljednji album ”Beautiful Life” (na kojem je gostovao i Gregory Porter) ekipa je objavila prošle godine, a ovim je nastupom okončana evropska turneja. Dianne je već bila sudionica Jazz Festa, doživjela je sarajevsku dobrodošlicu pa se vratila na još jednu razmjenu pozitivne energije sa publikom koja je to znala cijeniti. Akcenat je, naravno, stavljen na pjesme sa posljednjeg albuma kao što su ”Waiting in vain”, ”Stormy weather” ili furiozni ”Tango”, mada ni one nešto starije nisu zaboravljene – ”One for my baby”, ”Better days” i ”Love is here to stay”.

Hvala, vidimo se ponovo

Neizostavno je solističko predstavljanje svakog glazbenika u kojem Romero Lubambo zasluženo ima nešto više prostora od ritam-sekcije, budući da je njegovo vladanje što akustičnom, što električnom gitarom vrhunsko i šteta bi bilo ne dopustiti mu solistički blok. Predstavljanje pratećeg benda/obitelji ima posebno mjesto i posebnu pjesmicu kojom se ide prema završetku koncerta i u kojoj šefica s veseljem opjeva glavne karakteristike brzoprste trojke sa kojom dijeli scenu. To je izvrsna prilika da publika poskače sa sjedala, raspleše se i ponovo ugrije dlanove koje su Teofilovići zapalili dva sata ranije.

Iako je Dianninu ekipu čekao ranojutarnji avionski polazak, očekivali smo makar ritam-sekciju u Monumentu kako bismo se dostojno oprostili i zahvalili Terrionu za prekrasnu svirku prethodne noći. Bilo je gotovo tri ujutro kada se pojavio i, iako vidno umoran, sa očima koje su se sklapale, otprašio još jedan oproštajni set. Sa željom za naredni susret, reći ćemo hvala i vidimo se ponovo.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0