15 novih nacionalnih spomenika 15 novih nacionalnih spomenika
Povodom završetak 59. sjednice, na kojoj je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela 16 odluka, od čega 15 pozitivnih odluka, upriličena je konferencija... 15 novih nacionalnih spomenika

Povodom završetak 59. sjednice, na kojoj je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela 16 odluka, od čega 15 pozitivnih odluka, upriličena je konferencija za novinare.

Komisija je podržala postavljanje skulpture papi Ivanu Pavlu II na prostoru koji je predložen novim idejnim rješenjem uređenja prostora ispred Katedrale, s tim da se ne vrše izmjene na arhitekturi objekta. Komisija će dati smjernice za dopunu projektnog rješenja koje isključuje izradu visokog postamenta i tim će povodom organizirati sastanak s predstavnicima HKD Napredak.

Mlinice, mine

Amra Hadžimuhamedović ovom prilikom podsjetila je i na presedan u radu Komisije. Riječ je o dopuštenju izmještanja nekropole stećaka Mramorje – grupa od 39 stećaka u Donjim Čevljanovićima, općina Ilijaš, na novu lokaciju, odnosno u zaštićeno područje Bijambara. Elaborat o izmještanju stećaka je uradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, a nadzor nad provođenjem radova vršio je Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Lokacija stećaka u Donjim Čevljanovićima nije bila izvorna, s obzirom na to da su prilikom izgradnje puta 1968. godine stećci izmješteni sa svog izvornog lokaliteta. Bili su postavljeni neposredno uz put i saobraćajem ugroženi. Stećci su premješteni i brigu o njihovu održavanju preuzela je Uprava zaštićenog područja Bijambare.

Komisija je, također, donijela odluku o proglašenju višeslojnog prapovijesnog naselja na Visu, općina Derventa, nacionalnim spomenikom, a kako je taj arheološki lokalitet miniran donijet je zaključak da se od institucija koje su nadležne za poslove deminiranja zatraži njegovo čišćenje kako bi se moglo pristupiti istraživanju i njegovoj zaštiti.

Također, na ovoj sjednici razmatrani su i rezultati jednog od projekata koje provodi Komisija i koji spadaju u međunarodnu suradnju. Naime, Komisija je u rujnu 2012. započela realizaciju projekta pod nazivom EX.PO AUS (Širenje potencijala UNESCO područja na Jadranu), a radi se o prekograničnom projektu u koji je uključeno 12 partnera iz sedam država. Trajanje projekta je 36 mjeseci, a vrijednost mu je viša od tri milijuna eura. U BiH je usmjeren prvenstveno na podizanje svijesti o značaju i vrijednostima varnakularne arhitekture, s posebnim naglaskom na mlinice (predviđena je restauracija četiri mlinice u Mostaru i Stocu), te detaljno snimanje dijelova riječnih korita. Restauracija mlinica u Mostaru je u završnoj fazi, u tijeku je snimanje dijelova riječnih korita, a restauracija mlinica u Stocu planirana je za proljeće i ljeto naredne godine.

Amra Hadžimuhamedović je na kraju konferencije za novinare rekla da želi dati jedno osobno saopćenje, koje nije saopćenje Komisije. Podsjećajući da se danas navršava 20 godina od rušenja Starog Mosta u Mostaru, koji je nakon rekonstrukcije “koja je, dakle, provođena na način da je zapravo cijela međunarodna zajednica i veliki broj pojedinačnih zemalja ujednila svoje napore u prepoznavanju njegove vrijednosti i rekonstrukciji Mosta kao simbola pomirenja, kao simbola osiguranja pravde kroz rekonstrukciju naslijeđa”, proglašen nacionalnim spomenikom 2004, a naredne godine upisan na Listu svjetske baštine UNESCO-a, kazala je da “koliko je značajan taj datum 15. juli 2005. kad je svijet priznao univerzalnu i jedinstvenu vrijednost rekonstruiranog Starog mosta u Mostaru, toliko je značajan i datum, sutrašnji datum, deveti novembar, koji zapravo upozorava na trajuću opasnost koja je prisutna u svijetu. U ovom času svjedočimo uništavanju univerzalnih vrijednosti kulturnog naslijeđa diljem svijeta. Ja bih posebno naglasila Siriju. Naše naslijeđe, naslijeđe cijelog čovječanstva, i danas je predmet razaranja u Siriji i čini se da ponovno nemamo snage da zaštitimo ono što svjedoči o najvišim dometima ljudskog genija.”

Rudari i kovači

Među 15 dobara proglašenih nacionalnim spomenicima nalazi se i

  • Park narodnih heroja sa kosturnicom (općina Bileća),
  • spomenik Petru Kočiću u Banjoj Luci,
  • zgrada stare željezničke stanice (općina sanski Most),
  • grupa građevina – sedam kuća u selu srednjovjekovnih rudara i kovača Vranci (općina Kreševo).

Izvor: Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0