12 savjeta za zdrava leđa 12 savjeta za zdrava leđa
Donosimo vam 12 lakih i učinkovitih koraka koji će vam svaki dan pomoći u sprečavanju i otklanjanju boli u leđima. Održavajte tjelesnu težinu Kontrola tjelesne težine je važna za zdravlje leđa.... 12 savjeta za zdrava leđa

Donosimo vam 12 lakih i učinkovitih koraka koji će vam svaki dan pomoći u sprečavanju i otklanjanju boli u leđima.

Održavajte tjelesnu težinu

Kontrola tjelesne težine je važna za zdravlje leđa. Povećanje tjelesne težine, pogotovo na trbuhu, pomiče centar gravitacije prema naprijed i stvara nepotrebni dodatni napor za leđne mišiće.

Najbolje savjet za održavanje tjelesne težine su uravnotežena prehrana i redovna tjelovježba.

Redovno vježbajte leđa

Vježba će pomoći većini ljudi koji imaju problema s leđima. Za zdravlje leđa su ključni jaki, savitljivi mišići koji podržavaju kičmeni stup i određuju držanje tijela koji su ključni za zdrava leđa.

Lakše ćete doživjeti ozljedu leđa i ona će teže zacijeliti ako su vaši mišići slabi ili napeti. Jedini način da održavate mišiće zdravima je vježbanje.

Pazite kod visokorizičnih sportova

Visokorizični sportovi su npr. gimnastika, klizanje, ragbi, wrestling. Kod većine sportova, jedna strana je dominantna (ovisno o ruci kojom se služite), poput tenisa ili golfa.

Dižite i pomičite stvari na ispravan način

Kod dizanja koristite noge – raširite noge da budu otprilike u širini ramena i savinite koljena. Na ovaj će način noge pomoći da se težina tereta koji dižete ravnomjernije rasporedi.

Savinite koljena i čučnite nad stvar koju dižete. Na ovaj način leđa će dobitidodatnu snagu za dizanje iz nogu i ruku. Kad dižete teške predmete, držite ih što bliže tijelu.

Nemojte dizati i okretati se

Među najčešćim ozljedama leđa su one koje nastaju kad podignete predmet i okrećete se s njim. Izbjegavajte okretanje samo gornjeg dijela tijela kad nosite težak predmet jer ćete previše opteretiti doljnji dio leđa.

Nemojte predugo stajati ni sjediti

Kad stojite, neka vam jedna noga bude malo ispred druge, a koljena blago savijena. Na ovaj ćete način olakšati pritisak na doljnji dio leđa.

Kad sjedite neka vam kukovi budu malo više od koljena da biste smanjili napetost u doljnjem dijelu leđa.

Nabavite dobar stolac ili podršku za leđa

Stolci u uredima bi trebali biti stabilnipodesivi po visini, naslon bi trebao biti podesiv i po visini i po nagibu, a stolac bi trebao biti udoban i omogućavati nesmetane pokrete.

Ako je potrebno, uzmite mali jastuk za podršku za leđa.

Kupite prikladan madrac

Madrac osigurava potporu vašem tijelu dok spavate. Ne postoji jedan tip madraca koji je idealan za sve – prije kupnje isprobajte nekoliko tipova madraca i odredite koji vam najbolje odgovara.

Jednostavan način za olakšanje pritiska na kičmu je stavljanje jastuka ispod koljena. Pritisak na doljnji dio leđa ćete smanjiti ako, dok ležite na boku, među koljena stavite mali jastuk.

Izbjegavajte nošenje teške prtljage

Gurajte, ne vucite – guranje je puno lakše za leđa od vuče. Koristite ruke i noge da počnete gurati. Ako morate pomicati težak predmet, zatražite nečiju pomoć.

Prestanite pušiti

Pušenje je loše za leđa. Iako pušenje nije među uzročnicima bolnih leđa, jest značajan faktor rizika povezan sa boli u leđima.

Zauzmite pozitivan stav

Pokušajte biti pozitivni. Nemojte zanemariti moć misli. Bol u leđima ne mora značiti kraj života kakvog poznajete.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0