11 ključnih minerala potrebnih vašem tijelu 11 ključnih minerala potrebnih vašem tijelu
Minerali su temelj dobrog zdravlja jer pomažu ključnim funkcijama organizma. Njihov nedostatak dovodi do zabrinjavajućih simptoma. Loša ishrana je najčešći uzrok nedostatka minerala u... 11 ključnih minerala potrebnih vašem tijelu

Minerali su temelj dobrog zdravlja jer pomažu ključnim funkcijama organizma. Njihov nedostatak dovodi do zabrinjavajućih simptoma. Loša ishrana je najčešći uzrok nedostatka minerala u organizmu, a ljudima obično nedostaju gvožđe, jod i kalcijum.

Zdrava ishrana ima ključnu ulogu jer tijelo ne proizvodi minerale prirodnim putem, što znači da morate kvalitetno jesti da bi osigurali dovoljne količine minerala. Ishrana koja uključuje svježe voće, povrće, jaja i ribu je dovoljna da vaš organizam dobije dovoljno minerala. Treba napomenuti da je uz to potrebno i najmanje sedam sati sna.

Kalcijum 

Preporučuje se dnevni unos od 1.000 mg za žene i 1.200 mg za muškarce. Kalcijum gradi i održava jakim kosti i zube, pomaže funkcije mišića, kontroliše funkcionisanje ćelija, komunikaciju i signalizaciju. Nizak nivo dovodi do osteoporoze i laganih lomova kostiju. Višak kalcijuma uzrokuje nelagodu, visok krvni pritisak, kamenac u bubregu i žuči.

Kalcijum se nalazi u bademu, smokvama, šargarepi, grožđicama, pirinču, bijelom luku, spanaću, indijskom orahu, papaji i celeru.

Kalijum 

Preporučuje se 2.000 mg dnevno za žene i muškarce. Važan je za funkciju nerava, mišićnu kontrakciju, održavanje krvnog pritiska u normali i zdrav balans vode u krvi i tjelesnim tkivima. Nedostatak uzrokuje napetost, umor i usporen rad srca. Pretjerana količina kalijuma dovodi do hipertenzije.

Kalijum se može naći u pomorandžama, bananama, kikirikiju, grašku, kokosu i spanaću.

Selen 

Dnevno se preporučuje 70 mcg selena za muškarce i 55 mcg za žene. Selen pomaže u formiranju sperme, štiti ćelije od oštećenja i reguliše funkcije štitnjače. Osim toga, smanjuje rizik od raka prostate, pluća i debelog crijeva. Nedostatak selena izaziva slabost mišića, ubrzan rad srca i slabljenje imuniteta.

Selen se nalazi u tunjevini, rakovima, žitaricama i začinima.

Natrijum 

Ženama je dnevno potrebno 1.300, a muškarcima 1.500 mg. Natrijum pomaže u regulaciji vode u krvi i tkivima. Nizak nivo natrijum dovodi do umora, osjećaja ravnodušnosti, mentalne konfuzije, mučnine i grčeva u mišićima. Natrijum se nalazi u kuhinjskoj soli, soku od limete i mliječnim proizvodima.

Cink 

Preporučena dnevna količina za muškarce je 15, a za žene 12 mg. Cink jača imunitet, moć reprodukcije i nervni sistem, a koristan je i u zgrušavanju krvi. Nedostatak uzrokuje dermatitis, abnormalnu trudnoću, loš vid i abnormalan osjećaj okusa i mirisa.

Cink se može naći u crvenom mesu, bademu, kikirikiju, soji, mliječnim proizvodima, pečurkama i suncokretu.

Hlor 

Preporučuje se 2.300 mg za žene i 2.000 mg za muškarce. Koristan je za zdravlje nervnog sistema, funkciju mišića, ravnotežu vode u krvi i tkivima. Manjak hlorida dovodi do slabljenja mišića, nepravilnih otkucaja srca, a remeti i funkciju bubrega.

Hlorid je sadržan u brokoliju, krompiru, soku od pomorandže, zelenom lisnatom povrću, bananama i paradajzu.

Bakar 

Preporučuje se dnevna doza od 2 do 6 mg za žene i muškarce. Pomaže u metabolizmu gvožđa, formaciji crvenih krvnih zrnaca i cirkulaciji, kao i proizvodnji energije za ćelije. Nizak nivo dovodi do problema s cirkulacijom.

Bakar se nalazi u kozijoj jetri, indijskom orahu, semenkama suncokreta, pšeničnim mekinjama i integralnim proizvodima.

Fluor 

Dnevno se preporučuje unos od 4 mg za žene i 3 mg za muškarce, a on sprečava nastanak zubnog karijesa. Nedostatak dovodi do žutila zuba i usne dublje, a fluorid se može naći u čajevima, ribi, kao i pastama za zube i vodicama za ispiranje usta.

Jod 

Preporučuje se 150 mcg dnevno za žene i 1.100 mcg za muškarce. Jod pomaže u stvaranju tiroidnih hormona, a nedostatak uzrokuje povećanje štitne žlijezde.

Jod se nalazi u jodiranoj soli, morskim plodovima i morskim algama.

Gvožđe 

Preporučena dnevna doza iznosi 10 do 12 mg za muškarce i žene. Gvožđe služi za transport kiseonika kroz tijelo putem crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak dovodi do anemije, slabosti, promjene boje noktiju, depresije i gubitka pažnje. Višak gvožđa se pohranjuje u srcu i uzrokuje srčane probleme.

Gvožđe se nalazi u zelenom lisnatom povrću, crvenom mesu, jajima, mesu peradi i soji.

Magnezijum 

Preporučuje se 10 do 12 mg za žene i muškarce. Pomaže funkcije mišića i živaca, umiruje ritam srca, a čuva i čvrstoću kostiju.

Nedostatak dovodi do visokog krvnog pritiska i problema sa srcem. Magnezijum se nalazi u piletini, pečurkama, spanaću, integralnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, bademima, grašku, avokadu, bananama, kiviju i škampima.

Izvor: b92

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0