10 savjeta za bolje torte i kolače 10 savjeta za bolje torte i kolače
Ako ste tip kuvara koji ne može da odoli da mimo saveta doda ili oduzme malo šećera ili brašna, pravljenje sitnih kolača, torti i... 10 savjeta za bolje torte i kolače

Ako ste tip kuvara koji ne može da odoli da mimo saveta doda ili oduzme malo šećera ili brašna, pravljenje sitnih kolača, torti i peciva za vas često može biti neuspešno. Ovo je kulinarska disciplina koja ne gleda blagonaklono na „umetničku slobodu“. Međutim ukoliko se pridržavate nekoliko osnovnih pravila, uspeh je zagarantovan.

  1. Koristite dobar recept – za garantovani uspeh važno je da doslovce pratite recept, što znači da će vaš kolač biti dobar onoliko koliko je dobar i recept koji koristite. Pošto veliki broj recepata, pogotovo onih na internetu nije isproban, koristite recept koji ste našli iz pouzdanog izvora.
  2. Koristite veličinu posude za pečenje koja je navedena u receptu i dobro je obložite – ako koristite drugačiju veličinu od one u receptu, moraćete da prilagodite vreme pečenja. Što se tiče oblaganja posude za pečenje, najbolje je koristiti papir za pečenje, a nećete pogrešiti ni ako posudu nauljite ili premažete puterom i pospete brašnom.
  3. Unapred zagrejte rernu – ukoliko stavite kolač u rernu koja nije dovoljno zagrejana, testo neće dobro narasti.

stavljanje-kolaca-u-rernu

  1. Koristite tačne mere i navedene sastojke – nije dobra ideja dodati malo više praška za pecivo jer želite da kolač bolje naraste ili umesto njega dodati sodu bikarbonu. Držite se recepta.
  2. Potrudite se da sastojci budu odgovarajuće temperature –u većini recepata je naznačeno da jaja i puter budu na sobnoj temperaturi. Ispoštujte to, jer hladan puter neće napraviti dobar krem, a hladna jaja mogu da se zgrušaju.
  3. Napravite što vazdušastiju smesu za kolač – mutite šećer i puter dok ne postanu vazdušasti, prosejte mešavinu suvih sastojaka pre nego što ih sjedinite sa vlažnim sastojcima, mešajte pažljivo da bi smesa ostala penasta. Sve ovo će doprineti da vaš kolač ima meku i sunđerastu strukturu.
  4. Čim napravite smesu za kolač stavite je da se peče – ovo će osigurati da vaš kolač dobro naraste.
  5. Stavite kolač na odgovarajuću visinu u rerni i ne otvarajte vrata u toku pečenja – izbegavajte da prerano otvarate vrata rerne jer će zbog hladnog vazduha testo “pasti”.
  6. Hlađenje kolača – u receptima za kolače je uglavnom naznačeno kako postupati sa kolačima posle pečenja, ali generalno sunđeraste kolače je najbolje ostaviti nekoliko minuta, a onda ih izvaditi iz posude u kojoj su se pekli.
  7. Pridržavajte se naznačenog vremena pečenja – ukoliko koristite odgovarajuću posudu za pečenje i imate dobru rernu, vreme pečenja naznačeno u receptu bi trebalo da bude dovoljno. Međutim, pošto se rerne uglavnom razlikuju, ipak proverite kolač pred kraj pečenja. Gotov kolač će biti isti na dodir kada ga pritisnete uz ivicu i u sredini, a čačkalica koju zabodete u testo ostaće suva kada se izvadi. Ako kolač nije dovoljno pečen, a već je dobio braon boju, možete ga prekriti nakvašenim papirom za pečenje.

hladjenje-kolaca-nakon-pecenja

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0