10 razloga za osam zagrljaja na dan 10 razloga za osam zagrljaja na dan
Jedan zagrljaj ne košta mnogo, a puno znači. Donosimo vam deset razloga da uživate u grljenju drugih, ali i zašto bi oni trebalo da... 10 razloga za osam zagrljaja na dan

Jedan zagrljaj ne košta mnogo, a puno znači. Donosimo vam deset razloga da uživate u grljenju drugih, ali i zašto bi oni trebalo da što češće grle vas

Kada ste posljednji put zagrlili voljenu osobu, rođenu majku, sopstveno dijete? A kada je neko od njih vas zgrabio u naručje? Ako ne možete da se sjetite, došlo je vrijeme da pod hitno promijenite odnos prema najdražim ljudima u svom životu.

Naučnici tvrde da je optimalna doza osam zagrljaja svakog dana. Evo i zašto:

– Topao zagrljaj budi povjerenje i osjećanje sigurnosti. Ovo pomaže u ostvarivanju iskrene i otvorene komunikacije.

– Jedan zagrljaj dovoljan je da se poveća nivo lučenja hormona oksitocina, koji iscjeljuje osjećanja usamljenosti, izolovanosti i ljutnje.

– Čvrst i dug zagrljaj podiže nivo serotonina u organizmu, podstičući sreću i lijepo raspoloženje.

– Zagrljaji jačaju imunitet. Nježni pritisak na grudnu kost i emocionalna ispunjenost stimulišu proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, glavnih boraca brotiv svakog vida bolesti.

– Grljenje podiže samopouzdanje. Ovaj vid nježnosti, posebno važan u ranom djetinjstvu, čini da se osjećamo željeno, voljeno i da smo nekome posebni. Kako bi smo i u odraslom dobu sačuvali samopoštovanje, neophodno je da redovnom dozom zagrljaja aktiviramo ovaj okidač u nervnom sistemu. Ponekad je potrebno neko zagrljajem da nas podsjeti koliko volimo sami sebe.

– Grljenjem se opuštaju mišići i oslobađa sva tenzija nakupljena u tijelu. Takođe, zagrljaji ublažavaju bol, jer podstiču bolju prokrvljenost mekih tkiva.

– Grljenje nas smiruje. Preko kože prenose se električni impulsi koji utiču na to da se naš nervni sistem vrati u stanje savršene izbalansiranosti.

– Zagrljaji nas uče kako da primamo i kako da dajemo. Podjednako je vrijedno primati nečiju toplinu, kao i kad je mi pružamo nekom. Zagrljaj nas podsjeća na to da je ljubav dvosmjerna ulica.

– Zagrljaj može da zamijeni smijeh ili meditaciju. Uče nas da budemo u “ovdje i sada” i ohrabruju nas da se prepustimo životnoj energiji. Pomažu nam da ostvarimo vezu između osjećanja i srca, a nakon samo jednog, počinjemo prirodnije da dišemo.

– Energija koja teče između dvoje zagrljenih ljudi predstavlja najbolju investiciju u njihov odnos. Formula je prosta 1+!

Izvor: Telegraf

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0