Zijevanje, Placebo efekt, Snovi a niko ne može objasniti zašto Zijevanje, Placebo efekt, Snovi a niko ne može objasniti zašto
Čovječanstvo je do sada osvojilo najviše vrhove i najdublje okeane na Zemlji, čak je započelo i osvajanje susjednih planeta, no uprkos svemu i dalje... Zijevanje, Placebo efekt, Snovi a niko ne može objasniti zašto
Čovječanstvo je do sada osvojilo najviše vrhove i najdublje okeane na Zemlji, čak je započelo i osvajanje susjednih planeta, no uprkos svemu i dalje postoje tajne s kojima se svakodnevno suočavamo.

Ne, nije riječ o religiji, smislu života i sličnim temama već se radi o ljudskom tijelu. Tačnije, o pojedinim stvarima koje radimo svakodnevno, a naučnici uprkos svim naporima još ne znaju zašto to činimo.

Zijevanje

Zijevanje je naučnicima zbunjujuće iz dva razloga. Prvi je što se čini kako nema nikakvu svrhu. To u jednu ruku potvrđuje činjenica da se apsolutno ništa ne dogodi ukoliko se suzdržimo i ne počnemo zijevati kada tijelo to ‘zatraži’. Drugi razlog je što je zijevanje ‘zarazno’. Ko god vas vidi da zijevate će u velikom broju slučajeva takođe zijevnuti. I životinje zijevaju takođe te je i kod njih ta pojava ‘zarazna’.

Pojedini naučnici tvrde da zijevanje uzrokuje niska razina kiseonika u krvi, no drugi to opovrgavaju rezultatima istraživanja koja su pokazala da zijevanje može imati suprotan učinak – smanjenje nivoa kiseonika u krvi. Postoje i poprilično suluda objašnjenja koja se često mogu čuti, pa je tako jedno od njih da zijevamo zato jer tijelo na taj način hladi mozak i kontroliše temperaturu tog organa. Zbog toga uvijek i zijevamo dok imamo kapu na glavi… Zar ne?

Placebo efekt

Jasno je zašto pojedine lažne tablete funkcionišu. Pacijent kaže da ga boli želudac, liječnik mu da tabletu šećera i kaže da je to lijek koji će ga sigurno izliječiti. Pacijent se prestane brinuti zbog toga, želudac se smiri i placebo je uspio – to je najbanalniji primjer. No, uspjeh placebo efekta seže daleko više od navedenoga. Lažne tablete davane su pacijentima za izliječenje bradavica, problema sa srcem i astme. Medicina je otišla do toga da liječnici ponekad izvode lažne operacije koljena koje su gotovo uspješne kao stvarne.

Naučnici uveliko raspravljaju o placebo efektu. Velik broj njih ispituje činjenicu postoji li taj efekt zaista ili se radi o normalnim sposobnostima tijela da se samo izlječi. Pri tome treba imati na umu da su istraživanja pokazala kako placebo efekt djeluje jednako uspješno kao stvarna tableta ili liječenje u čak 50 do 60 posto slučajeva.

Takođe, naučnici nemaju ni odgovor zašto je placebo efekt postao sve uspiješniji posljednjih godina.

Snovi

Iako su ljudi opsjednuti interpretacijama snova već hiljadama godina, zaista ne znamo gotovo ništa o tome što snove uzrokuje i koja je njihova svrha.

Stara Freudova teorija glasi da su snovi rezultat nesvjesnih želja, no današnji ‘moderni’ psiholozi su uglavnom odbacili njegove tvrdnje. Druga teorija koja se često može čuti jest da su snovi način na koji naš mozak formuliše nove ideje uz pomoć slučajnih mutacija misli. Treća teorija glasi da su snovi način na koji se naš mozak ‘čisti’ i odbacuje sve nepotrebne misli i informacije. Treba napomenuti da životinje takođe sanjaju te da je dokazano (bar nešto) da većina uticaja na snove imaju podražaji oko, a ne u našim glavama.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0