Zbogom glavoboljo Zbogom glavoboljo
Kad nas glava zaboli, obično pribjegavamo istom postupku: pijemo analgetik, a ako smo kod kuće i imamo malo vremena, pokušaćemo i da odrijemamo u... Zbogom glavoboljo

Kad nas glava zaboli, obično pribjegavamo istom postupku: pijemo analgetik, a ako smo kod kuće i imamo malo vremena, pokušaćemo i da odrijemamo u zamračenoj prostoriji. Umjesto priječeste upotrebe analgetika, bolje je pokušati sa prirodnim načinima liječenja, a ove namirnice mogu da pomognu.

Pečeni krompir

Naš omiljeni prilog uz glavno jelo može da pomogne i ublaži glavobolju, naročito ako ima veze sa konzumacijom alkohola prethodnog dana. “Pošto je alkohol diuretik, on izaziva ne samo dehidrataciju već i gubitak kalijuma”, objašnjava dijetetičarka dr Erin Palinski. “Hrana bogata kalijumom može da olakša glavobolju od mamurluka”, kaže ona, a pečeni krompir – pazite, s ljuskom! – je jedan od najimpresivnijih izvora kalijuma: čak 721 mg, u poređenju sa, inače popularnom, bananom koja ima 467 mg.

Lubenica

Najčešći uzrok glavobolje jeste dehidratacija, čak i ako nije povezana s mamurlukom, tvrdi nutricionistkinja Stela Metovas. Zato vrijedi pokušati sa bogatom kobinacijom voća i povrća koja sadrži esencijalne minerale kao što je magnezijum, jer tako možemo čak i da preveniramo glavobolju. Odličan koktel je slijedeći: 200 gr lubenice, malo leda, pola kašičice meda i malo narendanog đumbira!

Susam

Sitno susamovo sjeme je, zapravo, prava nutricionistička mini bomba. “Susam je bogat vitaminom E”, objašnjava dr Palinski, pa pomaže da se uravnoteži nivo estrogena i umiri migrena tokom menstruacije. Zato svaku vašu salatu, prženo jelo, pa čak i supu, pospite s malo susama. Bolje je od aspirina.

Izvor: radiosarajevo

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *