Tri Životna Pitanja Tri Životna Pitanja
Da bi smo imali prave odgovore potrebna su i prava pitanja. Priča koja govori o tri važna pitanja i naravno tri odgovora… Nekada davno... Tri Životna Pitanja

Da bi smo imali prave odgovore potrebna su i prava pitanja. Priča koja govori o tri važna pitanja i naravno tri odgovora… Nekada davno car je tragao za životnom filozofijom, tragao je za mudrošću kako pravilno upravljati carstvom.., tražio je svoju filozofiju u samom životu.

 

Nekada davno, car je tragao za životnom filozofijom. Tragao je za mudrošću kako pravilno upravljati carstvom i kako ovladati samim sobom. Postojeće religije i filozofije onoga doba nisu ga zadovoljavale. Tražio je svoju filozofiju u samom životu.

Na kraju je shvatio da su mu potrebna tri odgovora, na tri  suštinska pitanja. U njima bi dobio što je tražio. Pitanja su glasila:

1. Kada je najvažnije vrijeme?
2. Ko je najvažniji?
3. Šta je najvažnije učiniti?

Nakon dugog traganja za odgovorima, našao ih je posjetivši jednog pustinjaka. Šta mislite koji su to odgovori bili? Pročitajte, molim vas, ponovno ona pitanja. Zastanite i zamislite se prije nego krenete čitati odgovore.

Svi znamo odgovor na prvo pitanje. No, često ga zaboravljamo. Najvažnije vrijeme jeste sada, naravno. To je jedino vrijeme koje imamo. Tako da, ako želite reći ocu ili majci koliko ih volite, koliko ste im zahvalni, učinite to sada. Ne sutra. Ne za pet minuta. Sada. Za pet minuta može biti kasno.

Uhvati trenutak

Ako se želite izviniti svom partneru, nemojte početi izmišljati kojekakve razloge zbog kojih to ne biste učinili sada. Možda više nikad nećete imati takvu priliku. Zgrabite trenutak.

Odgovor na drugo pitanje daleko je dublji. Svega nekoliko ljudi pogodi pravi odgovor. Kad sam kao student čitao odgovor na ovo pitanje, vrtjelo mi se danima. Odgovor je da je najvažnija ona osoba s kojom ste.

Neka struji ljubav među vama

Komunikacija i ljubav mogu strujati kad je onaj s kim ste, bez obzira ko je to, za vas tog trenutka najvažnija osoba na svijetu. Ta osoba to osjeti, zna i uzvrati.

Bračni parovi često se žale da ih partner više uopšte ne sluša. Advokati za brakorazvodne parnice morali bi potražiti drugi posao kad bi svaka osoba, koja je u vezi, imala na pameti odgovor na drugo carevo pitanje i kad bi ga praktikovala. U vremenu provedenom s partnerom, bez obzira na to kako smo umorni ili zaposleni, učinili bismo sve da se osjeća kao najvažnija osoba na svijetu.

Na poslu, naš potencijalni klijent, prema kojem se ophodimo kao prema najvažnijoj osobi, može uicati na rast prodaje, pa i na našu zaradu.

I na početku, pažnja samom sebi

Većinu vremena provodite sami. Tada ste sebi najvažnija osoba. Imate dosta vremena da sebi pridate važnost. Ko je prva osoba koje ste svjesni ujutro kad se probudite? Vi! Kažete li ikada sebi: “Dobro mi jutro i ugodan dan!”.

Odgovor na treće carevo pitanje “Šta je najvažnije učiniti?” glasi – biti brižan. Šta znači biti brižan? Biti pažljiv i zainteresovan za ono što se događa upravo sada – s osobom s kojom ste.

Izvor: Ajahn Brahm/Pozitivne.info

 

 

Sacic

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0