Sjajni Savjeti Kako Da Se Ugrijete I Ostanete Zdravi Sjajni Savjeti Kako Da Se Ugrijete I Ostanete Zdravi
Hladni dani su došli. Temperature će biti sve niže i niže, zbog čega bi trebalo dobro da razmislimo kako da se ugrijemo i sačuvamo... Sjajni Savjeti Kako Da Se Ugrijete I Ostanete Zdravi

Hladni dani su došli. Temperature će biti sve niže i niže, zbog čega bi trebalo dobro da razmislimo kako da se ugrijemo i sačuvamo zdravlje tokom zime.

Donosimo vam nekoliko savjeta stručnjaka kako da se zagrijemo i izbegnemo viruse i prehlade kad dođu još hladniji dani.

Ne preterujte sa grijanjem

Čuvajte se temperaturnih šokova. Nije dobro da pretjerano grijete kuću ili stan, a posle toga izađete napolje. Temperatura u kući bi trebalo da bude između 18 i 20 stepeni.

Konzumirajte kafu i čaj bez kofeina

Mnogi griješe jer misle da će ih zagrijati topla kafa s kofeinom. Međutim, upravo kofein utiče na naše tijelo da počne da gubi toplotu, pa nam postaje hladno. Zato je zimi bolje piti kafu i čaj bez kofeina, prenosi Dejli Mejl. Ljekari preporučuju da se piju biljni čajevi i čaj od đumbira, jer će vas oni zagrijati.

Ne stavljajte ruke u džepove

Kada nam je hladno a hodamo, instinktivno stavljamo ruke u džepove. Umesto toga, bolje je da ruke izvadimo iz džepova i pomjeramo ih. Na taj način će mišići početi da rade i da pomognu da se podigne temperatura tijela.

Jedite mnogo proteina

Proteini podižu temperaturu tijela mnogo više od masti i šećera, tvrde ljekari. Tijelo zapravo mora da uloži veći napor da bi apsorbovalo proteine nego masti i ugljene hidrate, što pomaže da nam bude toplije. Zato je odlično da vam proteini budu na meniju tokom zime.

Dobro pokrijte glavu

Čak 30 odsto toplote toplote gubimo kroz glavu, kažu ljekari. Kada kupujete kapu, gledajte da ti bude ona koja će pokriti uši, jer se kroz njih toplota vrlo lahko gubi. Bilo bi dobro da na glavu stavite kapu koja neće propuštati vazduh. Takve su na primer kape od prirodne vune, kakve prave naše bake. One vunene koje ćete naći u buticima nećemnogo pomoći.

Radite jednostavne vežbe

Pokušajte da radite jednostavne vežbe kada izađete iz kreveta, kako biste se zagrijali. Pomjerajte nožne prste gore-dole i kružite zglobovima. Onda još malo razdrmajte ostale dijelove tijela da biste pomobljšali cirkulaciju i zagrijali se.

Zagrijte papuče na radijatoru

Stopala je malo teže zagrijati od drugih dijelova tijela jer hladno vrijeme utiče na to da se smanji dotok krvi u stopala, da bi više krvi bilo usmjereno ka vitalnim organinima. Zato bi dobro bilo da pokušate na drugi način da zagrijete stopala, a jedan od njih je da na stopala navučete tople papuče koje ste prethodno zagrijali na radijatoru.

Pazite da se stomak ne smrzava

Morate posebnu pažnju obratiti na stomak. Dobro ga prekrijte da biste održali temperturu. Nemojte dozvoliti da bude golišav.

Sjetite se boljih dana

Čak i razmišljanje o prošlosti može da vas ugrije. Naravno, biće vam toplije ako razmišljate o lijepim stvarima. Sjetite se sjajnog događaja iz prošlosti i primjetićete kako vam se temperatura tijela mijenja i kako vam postaje toplije.

Nemojte zimu provoditi sami

Nikako nemojte sjediti sami kod kuće zimi. Probajte da se zagrijete u društvu. Ako nemate drugu polovinu, izađite sa prijateljima i družite se. Biće vam toplije.

Izvor:Nadlanu

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0