Sezonsko voće i povrće idealno za zimske dane Sezonsko voće i povrće idealno za zimske dane
Iako su temperature veoma niske, ne znači da se ne može jesti svježa hrana, a najbolji su izbor sezonsko voće i povrće poput kupusa,... Sezonsko voće i povrće idealno za zimske dane

Iako su temperature veoma niske, ne znači da se ne može jesti svježa hrana, a najbolji su izbor sezonsko voće i povrće poput kupusa, karfiola, kivija, kruški ili citrusa.

Citrusi
Svježe i sočno citrusno voće na vrhuncu je svoje sezone u zimskim mjesecima. Sadrži flavonoide, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, te obilju vitamina u grejpu, narandži, mandarinama, limunu i limeti. Osim toga, oni djeluju kao prevencija malignih bolesti te usporavaju proces starenja organizma.

Kruška
Ovo slatko i sočno voće uzgaja se već 3000 godina, a služi kao prirodan izvor energije zbog obilja prirodnog šećera i vitamina B, kao i prirodnih vlakana. Najbolje ih je jesti svježe, mada se u zimskom razdoblju često pripremaju u kompotima. Pomažu u regulaciji krvnog ssistema, nižavanja pritiska i smirivanja aritmije srca. Kruška je ujedno i jedino voće koje ne izaziva alergije.

Karfiol
karfiol je povrće posebno popularno u Evropi i Dalekom istoku, gdje se odavno koristi kao prevencija raka. Sadrži tek 25 kcal na 100 g, a bogat je folnom kiselinom, vitaminom C i K. Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem, kuhati u supi ili pripremati u rerni. Novija istraživanja pokazuju da je korisno za pušače, jer fitonutrijenti iz njega smanjuju rizik od karcinoma pluća.

Kivi
Ovo tropsko voće potiče iz Kine, a odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala. Zbog kombinacije malog broja kalorija i visoke nutritivne vrijednosti nazivaju ga supervoćem, a studije pokazuju da služi kao prevencija raka debelog crijeva. Osim toga, kivi smanjuje rizik od makularne degeneracije te pomaže u regulaciji šećerne bolesti.

Kupus
Bez obzira na to da li se radi o svježem ili kiseljenom, crvenom ili zelenom, kupus je odavno poznat kao zaštitnik zdravlja. Dobar je izvor bjelančevina, gvožđa, biljne masti te vitamina. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, djeluje preventivno na sledeće bolesti: ekceme, bronhitis, anemiju i povišeni holesterol.

Izvor: 24sata.hr

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0