Savjeti za odvikavanje od pušenja‏ Savjeti za odvikavanje od pušenja‏
U skladu sa sve češćim zakonskim regulativama u svetu koje postepeno zabranjuju pušenje, mnogi pušači počinju da razmišljaju o odvikavanju od ovog poroka. Ukoliko... Savjeti za odvikavanje od pušenja‏

U skladu sa sve češćim zakonskim regulativama u svetu koje postepeno zabranjuju pušenje, mnogi pušači počinju da razmišljaju o odvikavanju od ovog poroka. Ukoliko je i Vaš cilj da se trajno rešite duvana mi ovim člankom želimo da Vam pomognemo kako da svoju želju i sprovedete u delo.

Pušenje se zapravo sastoji od kombinacije dve vrste zavisnosti:

 1. Zavisnosti od nikotina (Manifestuje se na primer tako što postajete razdražljivi ukoliko dugo ne zapalite cigaretu.)
 2. Zavisnost od same navike pušenja ili držanja cigarete u ruci (Manifestuje se tako što kada na primer ujutru pijete kafu Vaša ruka automatski poseže za paklicom.)

Postoje tri glavna načina kako se možete rešiti ovog nezgodnog poroka:

 1. Iznenada, ukoliko samo odjednom prestanete da pušite i nikada više ne zapalite.
 2. Postepenim smanjivanjem cigareta ili prelaskom na slabiju vrstu kako biste se navikli na manju dozu nikotina i zatim potpuno prestali.
 3. Postepenim smanjivanjem cigareta, a zatim korišćenjem nekom od zamena za cigarete kao što su: nikotinski flasteri, nikotinske žvake ili elektronske cigarete. Nakon nekog vremena korišćnjenja ovih zamena dolazi i do odricanja od istih. Tada se smatra da je proces odvikavanja gotov.

Ove zamene su izuzetno korisne u tom prelaznom period na putu do odvikavanja, ali imaju i svoje mane i štetne efekte. Nikotinske flastere ne smete nikako koristiti duže od 3 meseca dok je za nikotinske žvake na osnovu temeljnih istraživanja ustanovljeno da mogu izazvati rak usta. Za elektronske cigare većina smatra da su najbezbolnije sredstvo za odvikavanje.

Učinak ovih načina je individualan, svakome odgovara drugačiji način. Prvi je svakako najbrži, ali često najbolniji. Pušačima koji nisu bili veliki zavisnici ovaj metod verovatno ne bi pao teško. Druga dva metoda su mnogo lakša i primerenija za strastvene pušače.

Ovo su samo neke od beneficija elektronskih cigara u odnosu na obične cigarete:

 • Elektronska cigareta je jeftinija od običnih (na mesečnom nivou).
 • Ne proizvodi dim već samo paru.
 • Ne proizvodi pepeo.
 • Prema iskustvima mnogobrojnih korisnika ne ostavlja karakterističan duvanski zadah.
 • Ne ostavlja miris duvanskog dima u zatvorenoj prostoriji.
 • Nakon dužeg korišćenja elektronske cigare Vaši zubi i prsti neće požuteti.
 • Ne iziskuje korišćenje upaljača.
 • Elektronske cigare ne proizvode vatru i ne ostavljaju opuške i samim tim ne mogu izazvati požar.

 

Generalno kada je u pitanju bilo koja velika promena u životu neophodna je motivacija. Ona je ta pogonska snaga koja će Vas gurati da istrajete kada pomislite da odustanete.

Ono što Vam sigurno može pomoći kod odvikavanja:

 • Naoružajte se pozitivnom energijom oko prestanka. Napišite listu lepih stvari koje Vas očekuju kada prestanete da pušite. Svako veče pred spavanje i kada se ujutru budite pročitajte ovu listu kako biste sebe podsetili na razloge zašto želite da se odreknete ovog poroka.
 • Uzmite određeni datum kao datum prestanka i držite se njega. Prema istraživanjima pokazalo se dobrim da taj datum bude na početku godišnjeg odmora kako biste bili smireniji i vedriji. Ukoliko je najveći izvor Vašeg stresa Vaš posao bilo bi dobro da počnete sa odvikavanjem u periodu kada ne radite i da prve dana prevaziđete takođe u periodu kada ne radite.
 • Ukoliko imate dragu osobu koja takođe želi da ostavi duvan, dogovorite se sa njom da u isto vreme prestanete da pušite kako biste imali adekvatnu podršku.

 

Ono što je sigurno da dobijate prestankom pušenja jeste:

 • Lepši i zdraviji izgled. (Vaša koža će biti blistavija i zategnutija.  Kosa i koža će Vam biti mirišljavije i zdravije.)
 • Poboljšaće Vam se celokupno zdravlje. (Generalna kondicija, kapacitet pluća, rad srca…)
 • Nivo stresa će se smanjiti. (Manje ćete biti skloni promenama raspoloženja, poboljšaće Vam se koncentracija, osećaj zadovoljstva, samopouzdanje…)
 • Uštedećete prilično veliku svotu na mesečnom nivou.

 

Toplo Vam preporučujemo da se što pre naoružate pozitivnom energijom i motivacijom, poslušate naše savete i odlučite se za neku od metoda odvikavanja u najkraćem roku.  Uvereni smo da možete uspeti u svojoj misiji samo ako to dovoljno želite.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0