Predstavljamo: Foto galerija grada Zavidovići Predstavljamo: Foto galerija grada Zavidovići
Zavidovici su mlad grad, nastao krajem 19. vijeka. Zauzima površinu od 590 km2 i broji oko 46.000 stanovnika. Kao i ostala mjesta Zenicko –... Predstavljamo: Foto galerija grada Zavidovići

Zavidovici su mlad grad, nastao krajem 19. vijeka. Zauzima površinu od 590 km2 i broji oko 46.000 stanovnika.

Kao i ostala mjesta Zenicko – dobojskog kantona, Zavidovici su bogati vodenim tokovima, te se oslanjaju na tri rijeke Bosnu, Krivaju i Gostovic.

Nekad grad mocne drvne industrije, Zavidovici su ambijentalno smješteni u podnožju šumovitih planina i brda, koje nude ogromne rekreativno – turisticke mogucnosti.

Brojne speleološki zanimljive pecine, gusto obrasle šume pune divljaci, garancija su mogucnosti dobre zabave i odmora. Turisticki zanimljive destinacije su poznata izletišta Kamenica na rijeci Krivaji i Maoca, neobicno nalazište kamenih kugli koje se istražuje u okviru svjetski poznatog kompleksa Fondacije Arheološki park: “Bosanska piramida Sunca”. Tu je i Park prirode “Tajan”, istinsko odmorište za oci i dušu onih koji ceznu za nepatvorenom ljepotom.

Ljubitelji raftinga se tradicionalno okupljaju svake sezone (zadnji vikend u maju mjesecu) na rijeci Krivaji, uživajuci u njenim brzacima i izazovima istinske borbe sa njenom snagom.

Izvor: Foto Zavidovići, Ismar Kunc,  zedoturizam.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *